Ugrás a tartalomra
2021.10.08 - 08:09

Székház és tájház Tiszaszentmiklóson

A Piros Tulipán Magyar Hagyományőrző Egyesület anyaországi támogatással vásárolt székházat
Székház és tájház Tiszaszentmiklóson

Székházat vásárolt Tiszaszentmiklóson a Piros Tulipán Magyar Hagyományőrző és Környezetvédő Egyesület. Az észak-bánáti vegyes lakosságú kis faluban, a több mint félszáz amatőr műkedvelőt (táncosok, énekesek, néptáncosok, képzőművészek stb.) számláló egyesületben aktív munka folyik. Eddig a katolikus templom parókiáján jöttek össze és gyakoroltak a csoportok, kisebb művelődési rendezvényeket is szerveztek itt, de amint azt Törtei János, az egyesület alelnöke elmondta, már kinőtték a parókia kereteit.

– Régóta dédelgetett álmunk valósult meg a Magyar Kormány támogatásával, a Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Szövetség közreműködésével. Pályázat útján a Bethlen Gábor alaptól egyesületünk 12 millió forintot nyert a székház vásárlására. A Magyar Kormány által támogatott, mintegy 35 ezer euró értékű beruházás a Vajdasági Magyar Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács közbenjárásával valósulhat meg. Falunkban számos üresen álló épület van, találtunk egy felújításra alkalmas házat, és ezt vásároltuk meg a közelmúltban.

– Nagyon örülünk, hogy megvettük ezt a szép házat. Sok munka lesz vele, de sebaj, lelkes fiatalokat tömörítő csapatunk van – magyarázta Törtei János, az egyesület alelnöke, majd így folytatta: – Az idősebbek a szaktudásukkal, a fiatalabbak a kétkezi munkájukkal sok mindent el tudnak végezni a ránk váró építkezés és renoválás során. Máris elkezdtük a takarítást, lekaszáltuk a kertben a gazt. Az utcai front renoválásával, új kapu és kerítés állításával kezdjük. A két utcai szobában tervezzük kialakítani a tájházat, ahova például el tudjuk majd helyezni Szőke Lajos bácsi gazdag, népi eszközökből és használati tárgyakból álló régiséggyűjteményét. Az 1500 négyzetméteres területű telken a tervek szerint rendezvények lebonyolítására és tanácskozások megtartására alkalmas pavilon, nyitott színpad, irodahelyiségek és sportpálya is helyet kap majd. A falunk fiataljainak szórakozási és klubélete számára is helyet tudunk biztosítani – mondta Törtei. Az egyesület vezetősége bízik abban, hogy fél év múlva, március 15-ére már lesz látszata a felújítási munkálatoknak a székház körül.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, ger
Többi hír
2021.10.22 - 10:16
Kishegyes önkormányzata több pályázatot is kiírt általános és középiskolás diákok, valamint egyetemi hallgatók támoga
Kishegyes község támogatja a tanulókat – A diákok pályázata lezárult, az egyetemisták még jelentkezhetnek
2021.10.22 - 10:10
A Vajdasági Magyar Szövetség Újvidéki Városi Szervezete a megalakulása óta részt vesz a vajdasági magyar közösség fej
Piroson hat kétnyelvű utcanévtáblát tettek fel
2021.10.21 - 10:20
A topolyai önkormányzat megjelentette a 2021/22-es tanévre vonatkozó felsőfokú ösztöndíjpályázatát.
Ismét támogatja a topolyai község a felsőfokú tanulmányaikat folytató fiatalokat
2021.10.21 - 09:48
Magyarkanizsa október 20-án ünnepelte a község napját, a török hódoltság alóli felszabadulás évfordulóján.
Magyarkanizsa megjutalmazza legsikeresebb polgárait és intézményeit – Községnapi díszülést tartottak