Ugrás a tartalomra

Szabadkán ülésezett a Magyar-Szerb Gazdasági Vegyes Bizottság

Szijjártó Péter és Goran Knežević vezetésével Szabadkán ülésezett a Magyar-Szerb Gazdasági Vegyes Bizottság.

Szabadkán ülésezett a Magyar-Szerb Gazdasági Vegyes Bizottság Szijjártó Péter és Goran Knežević vezetésével. A magyar külgazdasági és külügyminiszter valamint a szerb gazdasági tárcavezető mai plenáris ülését megelőzően tegnap szakértői ülést tartottak. A gazdasági szakemberek az üzletfejlesztésről, az infrastruktúra, közlekedés és energetika fejlesztéséről, a mezőgazdaság, vízgazdálkodás és környezetvédelem tematikájában, a regionális és határon átnyúló együttműködésről, az információs és kommunikációs technológiáról valamint az egészség- és gyógyszeripar együttműködési lehetőségeiről egyeztettek.

Szijjártó Pétert elsőként Pásztor Bálint üdvözölte Szabadkán. A magyar külgazdasági és külügyminiszter félórás négyszemközti tárgyalást folytatott a VMSZ köztársasági parlamenti frakcióvezetőjével.

Szerbia és Magyarország között az elmúlt évtizedeket figyelembe véve, most a legjobb a kapcsolat - állapították meg és hozzátették: Szerbia sok EU-tagországnak is példát mutathat a kisebbségi jogok érvényesítése tekintetében. Pásztor Bálint szerint Magyarország nagyon sokat segít Szerbia EU-csatlakozási folyamatában és ez a vajdasági magyarság szempontjából is fontos. „Magyarország mindvégig, az elmúlt években is a leghathatósabb módon támogatta Szerbia Európai Uniós csatlakozását. Ez azért fontos a mi szempontunkból nézve, mert az európai uniós csatlakozás folyamatában fognak azok a kérdések megoldódni, amelyek a magyarság szempontjából még lényegesek.”

Ezután érkezett meg Goran Knežević. A szerb gazdasági miniszter és magyar hivatali kollégája régi ismerősként üdvözölték egymást, majd szintén rövid, négyszemközti egyeztetést tartottak a plenáris ülést megelőzően.

A két ország közötti gazdasági együttműködés még sohasem volt ilyen magas szinten, de ez igaz a szerb-magyar együttműködés minden területére - emelte ki Szijjártó Péter. Jelentős magyar beruházások zajlanak Szerbiában. További infrastrukturális beruházásokról is beszéltek - mondta a magyar külgazdasági és külügyminiszter. „Megállapodtunk abban, hogy a további gazdasági kapcsolatok dinamizálása érdekében két újabb határátkelőhelyet nyitunk a jövő esztendőben a két ország határán, az egyiket Kübekházánál, a másikat Bácsszentgyörgynél, az utóbbit már tavaszra meg is fogjuk nyitni.”

Rábé, illetve Rastina 3 millió eurónyi forrást nyertek közösen az Európai Uniótól, a Szeged-Szabadka-Baja vasútvonal megtervezésére. Számos kiaknázatlan lehetőség van még azonban a két ország gazdasága között - emelte ki Goran Knežević, szerb tárcavezető. „Közös vállalkozások alapítása, amelyek egy harmadik piacon jelennének meg, a magyar cégek részvétele a privatizációban, a köz- és a magánszféra együttműködése, amiről ma nagyon sokat beszéltünk és amiről biztosan megállapodást fogunk aláírni.”

Szerbia gazdasági minisztere is külön köszönetet mondott Szijjártó Péternek, amiért a magyar kormány erőteljesen támogatja Szerbia EU-integrációs folyamatát.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét