Ugrás a tartalomra

A szabadkai Búbos Dávid nyerte a beszédversenyt

Ismét Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok Adán

A középiskolások beszédművészeti vetélkedőjével csütörtökön Adán megkezdődött a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok idei, háromnapos rendezvénysorozata, amelyet Urbán Mónika adai polgármester-helyettes nyitott meg a községháza dísztermében.

A nyelvművelő napokra az adai önkormányzat, a Szarvas Gábor Könyvtár és a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület szervezésében kerül sor. A beszédverseny előtt a nyelvművelő egyesület elnöke, dr. Hódi Éva is köszöntötte a jelenlévőket.

Emlékeztetve, hogy Adán 1970 óta tartják meg a nyelvművelő napokat, amely a magyar nyelv ünnepének számít határon innen és túl. A részt vevő diákok pedig a helyes és szép beszédre törekszenek a versenyen.

A beszédversenyen 20 diák vett részt 12 vajdasági középiskolából és 2 művelődési egyesületből, mégpedig Szabadkáról, Zentáról, Újvidékről, Adáról és Csókáról. A verseny két részből állt. Az első részben a tanulók 2 perces szabadon választott prózai szöveget mondtak el fejből. A második részben a diákok egy ismeretlen szöveget kaptak, amelyből 10 perces olvasás után kellett beszélniük, hozzáfűzve saját gondolataikat is.

A bemutatott produkciók alapján a háromtagú zsűri – dr. Molnár Csikós László, az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának tanára, mgr. Hajnal Jenő, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója és Raffai Ágnes, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség munkatársa – az első díjat és az ezzel járó vándorserleget Búbos Dávidnak (Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, Szabadka) ítélte oda.

A második díjat Apró Alekszandra (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Zenta) érdemelte ki, harmadik helyen Antóci Dorottya (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Zenta) végzett. A zsűri négy különdíjat osztott ki. A Szarvas Gábor Könyvtár különdíját Mányi Heléna (Svetozar Marković Gimnázium, Szabadka) vehette át, a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesületét pedig Pásztor Dániel (Vegyészeti Iskola, Csóka).

A Széchenyi István Stratégiai Kutatóintézet két különdíját dr. Hódi Sándor elnök adta Kállai Ferencnek (Gimnázium, Zenta) és Szabó Attilának (Egészségügyi Középiskola, Szabadka).

A Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület nyelvészeti pályázatának eredményhirdetésére és díjkiosztójára a beszédverseny után került sor. A beérkezett pályaműveket dr. Molnár Csikós László, dr. Hódi Éva és Szabó Szabados Ilona magyartanár alkotta zsűri bírálta el és díjazta.

A pályázatot a középiskolások részére A gondolat művészi megfogalmazása címmel hirdették meg. Ebben a kategóriában a zsűri nem osztott díjat. A felnőtt kategóriában A gondolkodás és a nyelv címen hirdették meg a pályázatot.

Ebben a kategóriában az első díjat a zentai Kordován Krisztina munkája érdemelte ki, dicséretben részesült a kishegyesi Kurnyák Natália. Az általános iskolások kategóriájában pénteken a játékos nyelvi vetélkedő során hirdetnek eredményt.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Csincsik Zsolt
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP