Ugrás a tartalomra

A Szabadka-Szeged vasútvonal kiemelten fontos a határmenti közlekedésben

A Szabadka-Szeged vasútvonal kiemelten fontos a határmenti közlekedésben

 Szerbia azt tervezi, hogy 70 millió euró hitelt vesz fel az OTP Banktól a Szabadka-Szeged vasútvonal szerbiai szakaszának újjáépítésére és korszerűsítésére.

A kölcsönt hét évre hagyják jóvá, ezt írja a törvényjavaslat, amelyről ma a köztársasági képviselőház is tárgyalt. Az évi 1,85 százalékos kamatlábat kedvezőnek ítélte meg felszólalásában Gyivánovity Dániel. A Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője szerint ez a vasútvonal kiemelten fontos elsősorban azoknak a polgároknak a zavartalan, határ menti közlekedése szempontjából, akiket pártja képvisel. Hozzátette, húsz év kellett ahhoz, hogy ez a projekt prioritást kapjon, és bekerüljön a Szerb Haladó Párttal kötött koalíciós szerződésbe.

Gyivánovity Dániel, köztársasági parlamenti képviselő, VMSZ: „Ez a vasúti szakasz kivételesen jelentős az észak-vajdasági emberek számára, különösen azoknak, aki Szegeden vagy környékén dolgoznak vagy tanulnak, de Szabadkán és környékén élnek. Ez az újjáépítés és korszerűsítés kiemelten fontos a főprojekt, a Belgrád-Budapest gyorsvasút szempontjából is, mivel épp ez a szakasz fogja a horgosi határátkelőn keresztül tehermentesíteni a forgalmat, a gyorsvasút itteni szakaszának munkálatai folyamán, amely a kelebiai átkelőn keresztül halad majd. Alkalmam volt látni, hogy a munkálatok már nagyban folynak, és jó ütemben haladnak. Úgy véljük, hogy ennek a vasúti szakasznak stratégiai jelentősége van Szerbia és Magyarország összekötésében, és felvirágoztatást eredményez gazdasági és minden egyéb szempontból.”

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír