Ugrás a tartalomra

SVM predao kandidaturu Pastora za predsednika Srbije

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) predao je danas Republičkoj izbornoj komisiji kandidaturu lidera te stranke Ištvana Pastora za predsednika Republike Srbije, sa 12.963 potpisa podrške.

Pastor je u izjavi novinarima naveo da računa na veliki broj glasova, ali ne i dovoljno da uđe u drugi krug, i da bi voleo da SVM nađe "zajednički jezik" sa liderom koalicije "Za bolji život" Borisom Tadićem.

"Voleo bih da nađemo zajednički jezik sa Tadićem oko toga da prioriteti koji su nama važni postanu i njemu, i to ne samo retorički nego i u stvarnosti. U tom slučaju mislim da je potpuno realno da postignemo dogovor između dva izborna kruga i da prikupljene glasove priključim njegovima", naveo je Pastor.

U suprotnom, kao je istakao, to neće biti u mogućnosti da učini.

Pastor je izrazio očekivanje da će za njega glasati Vojvođani koji nisu Mađari, jer je jedini kandidat iz Vojvodine i jedini koji izbornim prioritetom smatra i regionalni interes, govori razumnim jezikom i izgovara normalne rečenice, utemeljene u realnosti.

"Zbog toga računam i na glasove onih kojima je dosta političke retorike i praznih rečenica, i onih kojima je stalo do toga da Srbija bude normalnija nego što je danas", naveo je predsednik SVM.

On je najavio da za kampanju za predsedničke izbore neće koristi posebna budžetska sredstva i "tih 50 miliona dinara" će ostaviti u budžetu, a nada se da će se za takav korak odlučiti i drugi predsednički kandidati.

"Bacanje novca lopatama na bilborde i reklame i sve ostalo u današnjim uslovima jeste nešto što ne priliči", ocenio je Pastor i dodao da je SVM bio na "velikom ispitu", jer je imao svega tri dana na raspolaganju za skupljanje potpisa.

On je ocenio da je to "možda slučajnost, a možda i nečija namera da se skrati vreme za prikupljanje potpisa".

Radio Televizija Vojvodine

Többi hír