Ugrás a tartalomra

Statútum kompromisszumok árán

Fölényes szavazattöbbséggel (99 képviselő támogatta, 6 ellenezte) a Tartományi Képviselőház szerdán megszavazta Vajdaság statútumának javaslatát, melynek megvitatását pénteken a Szerbiai Képviselőház tűzi napirendre. Ha köztársasági szinten is zöld fényt kap, a szerbiai alkotmánybírósához kerül ismét. Eddig minden jel arra utal, hogy a kitűzött határidőig, tehát legkésőbb június 6-án megszületik Vajdaság legfelsőbb törvényes jogszabálya.

Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke elégedettségét fejezte ki, hogy az elmúlt hónapok munkája során sikerült kompromisszumokat kötni, és a Tartományi Képviselőház elé vinni Vajdaság statútumának szövegjavaslatát.

– Parlamenti elnökként elégedett vagyok, hiszen beigazolódott amit négy hónappal ezelőtt is állítottam, hogy az új statútum-szöveg megfogalmazása, jóváhagyása és tartományi szintű elfogadása lehetséges. Ami a statútumjavaslat tartalmát illeti, nem lehetek elégedett, viszont a történet nem erről szól. Elsősorban azért nem vagyok elégedett mert nem létezett egy olyan mozgástér, amelyben szabadon fogalmazhattuk volna meg a képviselőház számára legideálisabb dolgokat, hanem az alkotmánybíróság által előre lefektetett alapok mentén kellett hogy létrejöjjön az új szöveg. Az elfogadott szövegjavaslat viszont arról tesz tanúbizonyságot, hogy a különböző politikai opciók tudnak egymással kompromisszumokat kötni, megállapodni – jegyezte meg Pásztor.

A házelnök megemlítette azt is, hogy a megkötött kompromisszumok ellenére bizonyos pártok továbbra sem elégedettek a megfogalmazott szöveggel, árulásnak illetve szeparációs törekvésnek vélik.

–A más álláspontokat elsősorban politikai motiváltságok mozgatják, azonban van egy realisztikus eleme is az új szövegjavaslat körüli procedúráknak, amely szerencsére volt annyira erős, hogy a politikai indíttatásokból megfogalmazott kijelentések fölé kerekedjen, így megakadályozva azt, hogy az egyeztetések a konfliktusok irányába terelődjenek el – mondta Pásztor.

Szerző (Forrás)
kz, Magyar Szó
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt