Ugrás a tartalomra

Saopštenje Ženskog Foruma SVM

Ženski Forum Saveza vojvođanskih Mađara pozdravlja odluku Vlade Republike Srbije o usvajanju izmena i dopuna Zakona o porezu na dodatu vrednost, kojim se ukida PDV na hranu i opremu za bebe. Radi izbegavanja zloupotreba, odnosno da bi pozitivne efekte ovih izmena imali zaista samo roditelji s decom, predloženo rešenje je povraćaj PDV-a.

Ovim putem pozivamo predsednicu Narodne skupštine Republike Srbije, gospođu Slavicu Đukić-Dejanović da hitno sazove sednicu parlamenta, naime za to ne postoje formalne prepreke. Bez obzira na izbornu kampanju, zbog ovog značajnog predloga bi se narodni poslanici morali sastati još jednom.

Nadalje, ne razumemo izjavu predstavnika Vlade prema kojoj je Vlada ovu izmenu, na osnovu koje bi hrana i oprema za bebe postala pristupačnija roditeljima, usvojila na inicijativu predsednika Borisa Tadića. Poznato je, naime da je u okviru akcije Glasaj za bebe između 2. i 8. marta u pedesetak gradova bilo omogućeno potpisivanje ove inicijative i više od 180.000 ljudi je to i učinilo.

Pozivamo rukovodstvo Demokratske stranke da se, umesto pokušaja prisvajanja ove inicijative, bave stvaranjem uslova za održavanje sednice Narodne skupštine, kako bi ovaj predlog bi usvojen u parlamentu. Ne bi valjalo da inicijativa padne na testu ocene ustavnosti, jer je, nadamo se svima poznato da se vladinom uredbom zakon ne može menjati.

Ženski Forum SVM

Többi hír