Ugrás a tartalomra

Saopštenje za javnost

U periodu nakon izbora održanih 6. maja pojavile su se brojne teške sumnje u pogledu regularnosti glasanja. Pored ogromnog broja nepravilnosti sa kojima se javnost proteklih dana suočavala, dokazana je i osnovana sumnja o izbornim prevarama. Sve ono što je otkriveno tokom uvida u birački materijal sa lokalnih izbora u Subotici, nas podseća na najmračnije periode devedesetih. Živeli smo u ubeđenju da je manipulacija izbornom voljom – kupovina glasova, deljenje paketa – zauvek postala deo prošlosti. Morali smo se suočiti sa činjenicom da su ove pojave ipak deo naše stvarnosti.

Bez obzira na sve ovo, 20. maja izađimo na izbore!

U drugom krugu pokrajinskih izbora učestvuje 10 kandidata Saveza vojvođanskih Mađara i jedan kandidat Demokratske stranke vojvođanskih Mađara. Oni su se u prvom krugu časno borili, kampanju su gradili na svom ličnom kvalitetu, nisu učestvovali u prevarama, nisu kupovali glasove. Stoga Vam sa iskrenim ubeđenjem tvrdim da naši kandidati zaslužuju veće poverenje od njihovih protivkandidata.

U drugi krug predsedničkih izbora su i ovoga puta ušli Boris Tadić i Tomislav Nikolić. Uprkos dešavanjima iz proteklih deset dana, koji su ponovo probudili ozbiljnu sumnju u redovima naše zajednice, i u meni lično, ja ću poveriti svoj glas Borisu Tadiću. Ujedno pozivam sve koji su 6. maja podržali mene, kao predsedničkog kandidata, da postupe na isti način. U slučaju izbora Borisa Tadića su veće šanse da Srbija jednom postane uređena, evropska država. Po svemu sudeći, na našu žalost, to se neće desiti u bliskoj budućnosti.

István Pásztor (Ištvan Pastor),
predsednik Saveza vojvođanskih Mađara

Többi hír