Ugrás a tartalomra

Saopštenje

Dana 12 maja 2012 godine je Savez vojvođanskih Mađara podneo krivičnu prijavu vezano za lokalne izbore u Subotici, koji su se održali 6 maja.  U kontrolisanim džakovima izbornog materijala, a kontrola je izvršena dana 10 i 11 maja, pronađeni su glasački listići različitih svetloplavih boja u većoj količini. Prilikom kontrole je utvrđeno da skoro na svim glasačkim listićima svetlijeplave boje je redom isti broj zaokružen, broj Demokratske Stranke. O različitoj nijansi boja, različitom kvalitetu papira je 11. maja u 23,30 časova sačinjen zvanični zapisnik u prostorijama gradske izborne komisije.

Savez vojvođanskih Mađara želi da obavesti javnost Subotice, da aktiviste Saveza vojvođanskih Mađara, koji su vršili uvid u izborni materijal, funkcioneri Demokratske Stranke iz Subotice su neprekidno držali pod pritiskom svojim lični prisustvom i dobacivanjem kao i svojim direktnim mešanjem u proces kontrole izbornog materijala.

Isto tako savez vojovđanskih Mašara želi da obavesti subotičku javnost, zašto smatra važnim tačno vremensko određivanje i tačno navođenje događaja  – posebno  apelujući na medije, da datume i vremenski sled događaja što se tiče predaje pismenih dokumenata iznose strogo se držeći činjenica.

Do današnjeg dana stranke koje su učestvovali u izbornoj trci nisu dobile zvaničnu odluku Gradske izborne komisije vezane za konačne rezultate izbora, barem što se tiče Saveza vojvođanskih Mađara istom takva odluka do današnjeg dana nije dostavljena.  

Visoko pozicionirani funkcioner Demokratske Stranke je preko medija poručio, da stranke, koje on smatra gubitničkima mogu slobodno prekontrolisati izborni materijal. I kada je nakon toga dana 9 maja u 18,45 časova SVM predao zahtev za pregled izbornog materijala, Gradskoj izbornoj komisije je trebalo skoro 24 sata da donese odluku i omogući početak pregleda izbornog materijala, te smo nakon toga bili prinuđeni da sa više stranaka podnosimo novi predlog, kako bi imali mogućnost da se pregled izvrši sa više ljudi i sa dužim vremenskim periodom.   Zlonamerno je pokazivanje ovog drugog zahteva od strane visokog funkcionera DS-a pred medijima kao jedinog zahteva, pritom se osnovano postavlja pitanje kako je isti funkcioner došao u posed tog dokumenta.     Nadalje navodimo da što se kontrole izbornog materijala tiče, na naše zahteve do današnjeg dana nismo dobili nikakvu zvaničnu odluku u pismenoj formi.
Savez vojvođanskih Mađara je ubeđen, da su političari Demokratske Stranke zato opstruirali kontrolu izbornog materijala, da se ne bi pronašlo i utvrdilo pravo činjenično stanje. Naravno u slučaju, da se moglo valjano i efikasno izvršiti pregled izbornog materijala, mogli bi se utvrditi i sve relevantne činjenice u odnosu na sprovedene izbore u lokalu.

Predsednik gradske izborne komisije je 11 maja u 20,15 časova lično saopštio Jeneu Maglaiu, da će se kontrola izbornog materijala produžiti za 24 sata, kako bi bilo dovoljno vremena da se pregleda celokupan izborni materijal.

Isto tako zatraženo je od SVM-a da hitno preda i pismeni zahtev za produženje roka pregleda izbornog materijala, što je nakon tridesetak minuta i urađeno.

Međutim, kada se 11 maja u kasnim večernjim časovima u jednom džaku biračkog mesta Centar I., pojavila veći broj listića, čiji su nijanse boja bile različite, tada su naprasno predati zahtevi za obustavu daljeg kontrolisanja izbornog materijala i to od strane DSS, SPS i LDP. Zahtev je bio uperen u pravcu da se u ponoć mora okončati pregled izbornog materijala inače će ove stranke podneti krivične prijave protiv svih članova gradske izborne komisije.

Pošto je situacija postajala sve napetija, SVM je odlučio da povuče svoje aktiviste nakon sačinjenja poslednjeg zapisnika, što je učinjeno u okruženju žandarmerije koji su u međuvremenu pozvani – ne zna se na čiji zahtev i iz kog razloga.

U svetlu svih napred opisanih događaja Savez vojvođanskih Mađara mimo podnete krivične prijave zahteva i poništavanje lokalnih izbora u Subotici.

I prije nego što visoko pozicionirani funkcioner DS-a preko medija poruči, da Subotica ne može biti predmet nagodbe, SVM i njegovi aktivisti, koji su preživeli torturu prethodnih dana, poručuju, da onaj, ko nema nema razloga da bilo šta da skriva, taj nema razloga ni za opstrukciju potpune kontrole izbornog materijala.

Press služba SVM

Többi hír