Ugrás a tartalomra

Saopštenje

Gradski odbor Demokratske stranke u Subotici se obratio otvorenim pismom Ištvanu Pastoru, predsedniku Saveza vojvođanskih Mađara da daje svoje mišljenje o rečenicama, izjavama, mišljenjima Jenea Maglaija, predsednika subotičkog gradskog odbora SVM-a izjavljenih uživo u jednom televizijskom programu.

Mada je način prilično neobičan, da se poziva preko otvorenog pisma i traži  mišljenje o jednom intervjuu, ali s obzirom da ova emisija može imati štetne posledice na teško postignutu političku ravnotežu u Subotici i na standard javnih iskaza nedostojnih za ovaj grad, predsednik stranke dao je sledeće saopštenje:

Sadržaj, vrednost, moguća nedorečnost izjava formulisanih u navedenoj emisiji mogu da ukazuju i na to da oni nisu bili izneti tačno u tom redosledu i u smislu kako je navedeno u otvorenom pismu, ali su to ipak veoma nesretni iskazi koji negativno utiču na političko stanje u Subotici, na osetljivu ravnotežu postignutu u javnom govoru, i preko kojih Demokratska stranka i Savez vojvođanskih Mađara izražavaju težnju za način međusobne komunikacije različito od ranijih perioda i drugačije formulisanje mogućih nedoumica.

Ali i pored iskaza koji su se možda činili grubima, predsednik subotičkog SVM-a je naglasio da ne želi raskid dosadašnjeg koalicionog sporazuma, ne želi biti faktor destabilizacije. Ištvan Pastor traži od subotičkog odbora Demokratske stranke da ni oni ne učine tu grešku da polovično, sa unutrašnjim nedorečnostima shvate ono što je izjavljeno u emisiji.

Svakako, konstruktivno rešenje bi bilo – po mišljenju Ištvana Pastora – ako bismo ovu emisiju shvatili kao nesretni intermeco, koji je – da ne zaboravimo – osetljivo uticao i na gradske funkcionere SVM-a, pošto su oni tokom proteklih meseca naporno radili na tome da zastupe interese mađarske zajednice, i to ne bezuspešno.

Ipak ova kriva situacija može imati svoje doprinose, naglasio je predsednik stranke, a to je da ona ukazuje na brojne velike probleme čije rešavanje je izvodljivo isključivo zajednički. I bilo bi već krajnje vreme da se pristupa tome – da nabrajamo samo neke od njih: plan regulacije centra grada, obilaznica, prihvatilišta za pse, nepostojeći vetrozaštitni pojasevi, Ludaško jezero.

 

Szerző (Forrás)
Pres služba Saveza vojvođanskih Mađara
Többi hír