Ugrás a tartalomra

Pásztor István: a koronavírus elleni küzdelem új időszámítása kezdődött

A pártelnök azt kérte a VMSZ-es önkormányzati vezetőktől, hogy tegyék lehetővé a piacok mielőbbi működését.

Koronavírus elleni küzdelem új időszámítása kezdődött - mondta Pásztor István délelőtti sajtótájékoztatóján. Az enyhítő intézkedéseket az előírásoknak megfelelően kell alkalmazni - tette hozzá a VMSZ elnöke. Véleménye szerint Szerbia hatékonyan vette fel a harcot a koronavírussal, a Vajdasági Magyar Szövetség pedig megfelelően tudott segíteni az idősek ellátásában.

Hat heti folyamatos szigorítása után az intézkedések enyhítését jelentette be a Szerb Kormány. Pásztor István szerint fontos, hogy újra megnyílnak a zöldpiacok, és lazítanak a kijárási korlátozásokon, de továbbra is be kell tartani a kötelező szabályokat a vírus elleni küzdelemben: „Az, hogy újra megnyílnak a piacok, hogy lehetőség nyílik bizonyos szolgáltatási szektorokban az életnek a normalitás mezejének visszavezetésére, az hogy feloldódnak a kijárási korlátozások, legalább is lazításra kerülnek ezek mindenféleképpen pozitív jelek. Ezeknek a döntéseknek a tükrében azt kértem a Vajdasági Magyar Szövetséghez tartozó önkormányzati vezetőktől, hogy jogszabályokat betartva tegyék meg azokat az intézkedéseket, amik lehetővé teszik például a piacok működésének az elkezdését.”

Pásztor szerint Szerbia hatékonyan vette fel a harcot a koronavírussal. Az elmúlt hat hétben megállították a robbanásszerű terjedést és sikeresen átalakították az egészségügyi rendszert. A politikus szerint a kormányzat nem élt vissza a rendkívüli helyzettel, a VMSZ pedig politikamentesen vette ki a részét a vírus elleni harcból: „Fölépítettünk egy olyan segítő rendszert, amelyikben durván 780 aktivista szerepelt az első napoktól kezdve és ma is ez a szám standard. Mintegy húsz és félezer megkeresésnek tettünk eleget az elmúlt hat hét alatt. Elsősorban a 65 évnél idősebb polgártársak megkeresésének tettünk ezzel eleget.”

Pásztor István elmondta, Magyarkanizsán, Zentán, Topolyán, vagyis a VMSZ által vezetett önkormányzatokban rövid idő alatt, hatékonyan ki tudták osztani a kisnyugdíjasoknak járó csomagokat. Ezzel szemben például Szabadkán gondok vannak ezzel: „Nem tudom elképzelni, hogy egy durván ötmilliárd dináros költségvetésben ne lehessen megteremteni azt a durván 40 millió dináros keretet amelyikből a 16 ezer nyugdíjasnak ugyanolyan elvek alapján, mint az egész vajdasági térségben oda lehessen adni a csomagot. Ez az éves szabadkai költségvetésnek, ha jól számolom, 0,8 százaléka. Egészen biztos, hogy vannak olyan mozgásterek, ahol ezt meg lehetne spórolni.”

A VMSZ elnöke szerint egy nagyon nehéz, de sikerrel teljesített időszakon vagyunk túl. Azonban a mindennapok lazítását felelősségteljesen kell elvégezni, mert az eddig elért eredmények is veszélybe kerülhetnek.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen