Ugrás a tartalomra

Pásztor István: hétfőtől remélhetőleg zavartalan lesz az ingázó munkavállalók ki- és beléptetése

Mégsem kell házi karanténba vonulniuk a szerb-magyar határon ingázó munkavállalóknak. Ezt ígérte Pásztor Istvánnak a szerb kormányfő.

A VMSZ elnöke azután vette fel a kapcsolatot Ana Brnabićtyal, hogy a Magyarországról visszatérő vajdasági munkásokat, az előzetes bejelentések ellenére otthonmaradásra kötelezték a szerb hatóságok. Mint ismeretes a szerb és a magyar külügyminiszter megállapodása értelmében azok kelhetnek át, akik munka vagy földművelés céljából mennek a szomszédos országba. Pásztor István a Pannon RTV-nek most azt mondta: a rendszerhibákat kijavították, hétfőtől remélhetőleg zavartalan lesz az ingázó munkavállalók ki- és beléptetése.

Kozsán Zsolt feleségével, Mónikával, másfél hónap fizetetlen szabadság után pénteken indult Szegedre, ahol egy öntödében dolgoznak, munkanapokon 6-tól 14 óráig. Két gyermeket nevelnek. Hazafelé a kitöltött magyar munkáltatói bizonylattal érkeztek a határra. Sok más ingázóval együtt ekkor érte őket a nem várt meglepetés: „Odajött a szerb pecsételő, a magyar igazolványt megnézte, visszaadta. Elkérte a szerb igazolványt, meg az autó forgalmiját, elvitte, és tíz perc múlva jött vissza. Azt mondta, hogy olyan helyzet van, hogy 28 nap karantén, vagy visszafordulunk Magyarországra.”

Mindketten végzést kaptak erről, de a felesége papírját le sem pecsételték. A családfő hozzátette: szombaton már ellenőrizte is a rendőrség, betartják-e a karantént. Hétfőn nem mernek ismét munkába indulni, mert tartanak a 3 év börtönbüntetéstől.

Szombaton ugyan zölden világított egy-egy ki- és beléptető sáv is a Horgos-Röszke autópályán, amit az ingázóknak tartanak fenn, de a hétvégi kijárási tilalom miatt nem voltak átutazók.

Nem hivatalos információk alapján úgy tudjuk, hogy a horgosi határrendőrségre megérkezett az a módosított kormányrendelet, amely az ingázókra, és a határ túloldalán mezőgazdasági földterülettel rendelkezőkre vonatkozik, és amiben a két ország külügyminisztere megállapodott. Fontos azonban azt is tudni, hogy állítólag, az ingázókra is vonatkozik a kijárási tilalom betartása. Azaz, ha hétfőig nem változik, akkor reggel 5 órakor hagyhatják el legkorábban otthonukat, és 18 óráig haza kell érniük a munkahelyükről.

Hétfőtől tehát nem kell a 28 napos karantén elrendelésétől tartaniuk a napi szinten ingázóknak - állítják az illetékesek.

Amint tudomást szerzett a péntek délután felmerült gondokról, Pásztor István, azonnal felkereste Ana Brnabić szerb miniszterelnököt. A VMSZ elnöke szerint beigazolódott a feltételezése, hogy a meghozott kormánydöntés nem futott végig az egész rendszeren: „Ez eredményezte azt, hogy a határ átjárható volt, viszont mivel senki nem szólt az egészségügyi minisztériumnak, ezért a régi bevált szabály szerint, aki bejött, annak rögtön a kezébe nyomták a 28 napos karanténrendelkezést. Ez olyan, mint amikor az ember reggel fölöltözik, mindent elintéz, gyönyörű szépen nyakkendőt köt, fehér inget, megfésülködik, megborotválkozik, csak a cipőt elfelejti fölhúzni.”

Hozzátette: minden, a határtól legfeljebb 50 kilométerre élő ingázó, aki rendelkezik munkáltatói igazolással, nyugodtan átmehet a határ menti településekre dolgozni: „Függetlenül attól, hogy kaptak papírt, vagy nem kaptak papírt a karanténról, ugyanis a kormányfő ígéretet tett nekem, hogy mivel jogszerűtlenül lett ezeknek az embereknek elrendelve a 28 napos karantén, akkor ez a fajta rendelkezés visszavonásra kerül.”

Pásztor István aláhúzta: Ana Brnabić ígérete szerint azok az ingázók, akik karanténról szóló végzést kaptak péntek délután, megnyugodhatnak. A miniszterelnök azt mondta, törlik őket a karanténkötelesek adatbázisából.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen