Ugrás a tartalomra

Pásztor István: Büszke lehet magára minden magyar

Pásztor István: Büszke lehet magára minden magyar

 El kell mesélnünk az utódainknak, hogy a magyarok voltak olyan értékes emberek, képviseltek olyan értékes ideákat, amik mellé nem magyarként is érdemes volt, büszkeség volt odaállni – emelte ki a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke ünnepi beszédében.

Március 15-ére emlékezik a világ magyarsága. A vajdasági központi ünnepségnek évről évre a szabadkai Jadran színpad ad otthont. Idén szerény körülmények között, a járványügyi előírások szigorú betartásával zajlott az esemény. Pásztor István, a VMSZ elnöke alkalmi beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar szabadságról és függetlenségről a normalitás hangján beszélni azt jelenti, hogy a tisztelet és a megbecsülés hangján, az együttműködés elemi erejű parancsát ismerve beszélni kell azokról a nemzetekről is, akikkel 1848-ban még közös államban éltünk, de ahogy a magyar nemzet, ők is saját függetlenségükért küzdöttek.
 

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseinek emlékére szervezett központi ünnepség a Himnusz eléneklésével kezdődött.
 

A normalitás hangján beszélni a nemzeti szuverenitásról azt jelenti, hogy semmit sem engedünk, mert tudjuk, hogy milyen az, amikor mindent elvettek tőlünk - fogalmazott Pásztor István ünnepi beszédében. A VMSZ elnöke arról is beszélt, hogy annak oka, hogy ezt megtehették, az volt, hogy a magyarok botor módon képtelenek voltak szövetségeket kötni, mint az aradi tizenhárom vértanú, akik között német, magyar, szerb egyaránt volt.

„2020. március 15-én vezették be Szerbiában a Covid19-járvány miatt a rendkívüli állapotot. Szeretném minden vajdasági magyar embernek, gyermektől az aggastyánig, tanártól az orvosig, boltostól a pékig, minden szomszédnak, minden tagtársamnak és minden aktivistának megköszönni azt, ahogyan ezt az egy évet átvészeltük. Köszönöm
Önöknek a türelmet, a kitartást, a mértéktartó, szabálykövető viselkedést, a nagyvonalúságot és segítőkészséget. Kegyelettel őrizzük azok emlékét, akiket elveszítettünk a járványban, osztozunk azok gyászában, akiket veszteség érint.”
 

Pásztor István egyúttal megköszönte a vajdasági magyaroknak azt is, ahogyan a vakcinafelvételhez viszonyultak az első pillanattól kezdve. Hozzátette: mi, vajdasági magyarok, szerbiai polgárok, büszkék vagyunk arra, ahogyan az ország kormánya és államfője kezelte a járványhelyzetet. Életet, politikát, együttműködést csak bizalomra lehet építeni.

„Kétségtelen, hogy az elmúlt év a bizalom legkeservesebb próbája volt, úgy a magánéletben, a családok számára, mint a politikusoknak. Magam is sokszor éreztem azt, hogy a vajdasági magyarok úgy tekintenek rám, mint egy válságkezelő menedzserre, akinek az a dolga, hogy megoldja azt, hogy a szerb-magyar határ átjárható legyen, a gyerekek eljussanak a felvételire és hadd ne soroljam. Az elmúlt egy év tapasztalatát a lelkemben feldolgozva, azt kell mondanom, a járvány megértette velem, hogy a huszonegyedik században nem lehet politikai vezető, aki válsághelyzetet nem tud megoldani, menedzselni, aki képtelen a közösségét sújtó váratlan helyzetekkel megbirkózni.”

Pásztor István köszönetet mondott minden vajdasági magyarnak azért, hogy a járványhelyzet ellenére a tavalyi választásokon olyan mértékben erősítette meg a magyar közösség jelenlétét szülőföldjén a VMSZ-re leadott szavazatai által, amire a rendszerváltás óta nem volt példa.

Az eseményen mások mellett jelen volt Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete. Pásztor István ünnepi beszédét követően bemutatták a Szép álmokat, ha rólam álmodol című ünnepi műsort.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír