Ugrás a tartalomra

Pásztor Bálint: Meg tudtuk őrizni a nemzeti tanácsok összes hatáskörét

Elfogadta a szerbiai kormány a VMSZ négy, kisebbségi jogérvényesítés szempontjából fontos törvényjavaslatra tett kilenc módosítási indítványát - nyilatkozta a Pannon RTV-nek Pásztor Bálint.

A Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője hozzátette az elfogadott módosítások a nemzeti tanácsokról, az anyakönyvekről, az állami ügynökségekről szóló törvényt, valamint a kisebbségi kerettörvényt érintik. 

„A legjelentősebb ezek közül az, amely arról rendelkezik, hogy a nemzeti tanácsok továbbra is egy-egy tagot delegálhatnak majd a kiemelt jelentőségű művelődési intézmények igazgató bizottságaiba. Ez azért jelentős, mert ezzel meg tudtuk őrizni a nemzeti tanácsok összes hatáskörét.

Emellett az anyakönyvekről szóló törvény vonatkozásában elfogadták, hogy amennyiben az anyakönyvvezető nem hajlandó a nemzeti hovatartozása szerint vonatkozó adatot bejegyezni, akkor ötvenezer dináros bírsággal sújtható. Az államügynökségről szóló törvény pedig a részarányos foglalkoztatás szempontjából fontos módosítási indítványt tartalmaz.”

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen