Ugrás a tartalomra

Pásztor Bálint az együttes kormányülés és a KMKF hozadékait értékelte

A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma plenáris ülésén Pásztor Bálint a magyar-szerb kormányülésről, a KMKF mai állásfoglalásáról és a gazdaságfejlesztési programról beszélt.

A vajdasági magyarság számára konkrét hozadékai is vannak a mai magyar-szerb kormányülésnek, hisz tíz államközi egyezményt írt alá ma a két kormány, amelyek az infrastruktúra-fejlesztésre, oktatásra, kultúrára és más egyéb fontos kérdésekre vonatkoznak – fogalmazott a politikus. Pásztor Bálint elmondta, a mai KMKF állásfoglalásába bekerült az oktatás tekintetében a kis létszámú osztályok megőrzésének a fontossága, másrészt a szerb, mint nem anyanyelv standardjának az elfogadása, mellyel hatékonyabb lehet a szerb nyelv tanítása, és a vajdasági magyarság ezzel könnyebben érvényesülhet.

Pásztor Bálint, köztársasági parlamenti frakcióvezető: „Ezen kívül az ország uniós csatlakozásáról van egy bekezdés az állásfoglalásban, és arról, hogy konkrét elvárásaink vannak a nemzeti tanácsokról szóló törvény, valamint a kisebbségi kerettörvény módosításának a folyamatában. Ezek a jogszabályok a kisebbségi akcióterv értelmében kell, hogy elfogadásra kerüljenek a következő hónapokban. És nagy öröm az, hogy minden KMKF-en előrelépésről számolhatunk be a részarányos foglalkoztatás terén ez is bekerült az állásfoglalásba, hogy most már két törvény is rendelkezik arról Szerbiában, hogy azonos képesítések megléte esetén, a magát kisebbséginek, a mi esetünkben magyarnak valló személyt kell alkalmazni egy-egy pályázat esetében.”

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen