Ugrás a tartalomra

Pásztor: Az emlékezés és a tiszteletadás hangján zúgnak a harangok ezen a napon

Pásztor: Az emlékezés és a tiszteletadás hangján zúgnak a harangok ezen a napon

Száz évvel ezelőtt, a mai napon írták alá a trianoni békediktátumot. 2010 óta ez a nap a magyar országgyűlés döntése értelmében a nemzeti összetartozás napja.


Ma fél 5-kor Kárpát-medence-szerte megkondultak a harangok.


A 100 évet jelképezve a harangok 100 másodpercen át szóltak. A magyarok világszerte megemlékeznek a nemzeti összetartozás napjáról. Vajdaságban a központi rendezvényt Királyhalmon tartották.

„Együtt dobban a Kárpát medence szíve, együtt lélegzik az ember, határon innen és határon túl, mert összetartozunk” - fogalmazott Paskó Csaba plébános az általa celebrált szentmisén.
Ezzel kezdődött Királyhalmon, a trianoni békediktátum centenáriumán, a nemzeti összetartozás napján a vajdasági központi megemlékezés.
Fél ötkor, ahogy Kárpát medence-szerte a magyarok lakta területeken, itt is 100 másodpercen át kongtak a harangok.
Beszédében Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kiemelte, hogy az emlékezés és a tiszteletadás hangján zúgnak a harangok ezen a napon. Arról is beszélt, hogy a korabeli Magyarországot nem csak megsemmisíteni akarták a győztes hatalmak, hanem szavai szerint meg akarták ölni, aminek egyetlen módja a nemzet kivéreztetése volt: „Örök hála, múlhatatlan tisztelet és főhajtás illet minden vajdasági magyart, aki 1920 óta vállalta a nemzeti hovatartozását és erősítette a vajdasági magyar közösséget, és erősítette az összetartozó magyar nemzetet. Az emlékezés pillanatában is reálisan akarok beszélni. Nem azt mondom, hogy ma Magyarország és Szerbia együttműködése, különösen az elmúlt hat évben szoros, hanem szövetségi viszony, nekünk nem kellene mindenért megvívnunk, a politikai érdekérvényesítést körömszakadtáig, az utolsó atom energiáig csinálni, mert kell!”

Megmaradtunk, megmaradunk és közösséget építünk a szülőföldünkön - hangsúlyozta Pásztor István. A nemzeti összetartozás napja és Trianon 100. évfordulója kapcsán kiemelte, a vajdasági magyarok szívósak, kitartók, makacsok, ami segítette őket az elmúlt száz év nehézségeinek átvészelésében.
Pásztor István a június 21-i választások kapcsán elmondta, a jelen helyzetben kiemelten fontos, hogy ne maradjunk ki a döntéshozatalból. Ez az anyaországi nemzetpolitika szempontjából is lényeges. Összefogásra van szükség – hangsúlyozta a VMSZ elnöke.
Pásztor István: „A tömbmagyarság önkormányzataiban, vagyis ott, ahol többségben, vagy jelentős számban élnek magyarok, mégsem magától értetődő a magyar opció győzelme a választásokon. A rendszerváltás óta majdnem bele döglöttünk a küzdelembe. Volt, hogy Milošević bábja győzött, a demokrata polgármesterekre is emlékszünk, amit meg kellett szoknunk a magyar többségű települések önkormányzatában, a haladó polgármestert is. Ha nem fogunk össze, akkor most, amikor egy új típusú szövetségi és szomszédságpolitika van kialakulóban, amikor magyar biztosa van a csatlakozási portfóliónak, amikor az előttünk álló időszakban meg fognak nyílni a beruházási lehetőségek, akkor ki fogunk maradni a döntéshozatalból, és ha nem vagyunk döntéshozatali helyzetben az önkormányzatokban, akkor az anyaországi nemzetpolitika nem tud bennünket a határon átívelő nemzetegyesítésben segíteni.”

A királyhalmi rendezvény keretében művelődési műsorral is készültek a szervezők.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok