Ugrás a tartalomra

Pastor: Šta se desilo sa Razvojnom bankom Vojvodine?

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je danas da pitanje Razvojne banke Vojvodine nije finansijsko pitanje nego je "pitanje kredibiliteta", odnosno pitanje na koje se moraju dati mnogi odgovori u pokrajini i republici.

"Treba dobiti odgovor pre svega na to šta se desilo u proteklih mesec dana pa da ta banka danas više nije održiva", rekao je Pastor novinarima, naglasivši da se mora utvrditi ko je i šta radio "u tom cilju da se ta banka destabilizuje u toj meri da je njena pozicija postala neodrživa".

Pastor je upitao "ko je kome i šta obećao u cilju stabilizacije prilika u Razvojnoj banci Vojvodine i ko je povodom tih obećanja šta uradio, a šta nije" i podsetio da je pre mesec dana Skupština donela odluku o dokapitalizaciji RBV pa bi sad morala da donese i odluku o njenoj "raskapitalizaciji".

On je istakao da je, prilikom donošenja odluke o dokapitalizaciji RBV, vladalo ubeđenje da se raspolaže o tome s dovoljno informacija, znanja, kredibilnosti i da se odluka donosi sposobnošću dobrog domaćina.

Novonastala okolnost u velikoj meri stavlja sve to pod znak pitanja, rekao je Pastor i ocenio tragičnim to što on, kao predsednik pokrajinske skupštine i stranke koja je u vladajućoj koaliciji u Vojvodini, o najnovijoj odluci povodom RBV i budućeg razvojnog fonda nije mogao da sazna više od onog iz medija.

O budžetu: Sa velikim iščekivanjem gledam šta će pokrajinska vlada učiniti

Pastor je najavio i da će sutra, u svojstvu predstavnika predlagača, u Narodnoj skupštine Republike Srbije prisustvovati raspravi o Predlogu zakona o dopuni Zakona o budžetskom sistemu, u pojedinostima, čiji je predlagač Skupština Vojvodine.

 "Podsećam da smo pre dve nedelje imali raspravu o tom zakonu u načelu, da je bilo određenih amandmana, odnosno jednog amandmana na taj zakon. Pokrajinska skupština, kao predlagač tog zakona je prihvatila taj amandman i o tom amandmanu će sutra biti rasprava kojoj ću prisustvovati, u svojstvu predstavnika predlagača, odnosno Skupštine Vojvodine. Bez obzira na to što se stvari u skupštinskoj proceduri ne mogu prejudicirati, sa velikom dozom verovatnoće može se pretpostaviti da taj zakon neće biti prihvaćen", rekao je Pastor.

Podsećajući da je pokrajinska vlada u odnosu na izmene zakona o budžetskom sistemu podnela inicijativu za ocenu ustavnosti jer smatra da je on u suprotnosti sa članom 184, stav 4 Ustava Republike Srbije, Pastor je rekao da ne vidi kako može da se budžetski okvir koji je predložila Vlada Srbije prihvati i "kako može u tom okviru da se da inicijativa za usvajanje budžeta AP Vojvodine za 2013."

"Davanje inicijative za donošenje Odluke o budžetu za 2013. godinu je u ovlašćenju pokrajinske vlade. Ja sa velikim iščekivanjem gledam na predstojeće dane, sa aspekta šta će u ovoj situaciji pokrajinska vlada učiniti. Vremena još imamo jer se budžet mora usvojiti do 31. decembra ove godine", rekao je Pastor.

Pastor i pokrajinski ombudsman Aniko Muškinja Hajnrih održali su konferenciju za novinare povodom 10 godina postojanja i rada te institucije i povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.

 

Szerző (Forrás)
Tanjug, RTV
Többi hír