Ugrás a tartalomra

Pastor: Koalicija od mandatara zavisi

Savez vojvođanskih Mađara za sada je jedini izvesni koalicioni partner Demokratske stranke u novoj pokrajinskoj vladi, čije konstituisanje se očekuje u sredu, 11. jula, na sednici Skupštine Vojvodine. Funkcioner SVM-a Balint Pastor kaže za „Dnevnik” da je na mandataru pokrajinske vlade da odluči koje će je stranke činiti.

– Prihvatićemo odluku mandatara o tome – rekao je Balint Pastor.

Sastav nove vlade biće sličan dosadašnjoj, s tim što u novoj, kako je to najavio njen mandatar, aktuelni predsednik Pokrajinske vlade i potpredsednik DS-a Bojan Pajtić, neće biti mesta za Socijalističku partiju Srbije ako ona uđe u republičku vladu sa Srpskom naprednom strankom jer se to, smatra, „kosi s voljom građana Vojvodine”.
Takođe, u novoj pokrajinskoj vladi neće biti Ujedinjenih regiona Srbije, koji su posle proteklih majskih izbora ostali van parlementa, dok je učešće Lige socijaldemokrata Vojvodine još neizvesno. S ligašima, se, naime, još razgovara, ali skupštinska većina, poručio je Pajtić, postoji u oba slučaja – i s podrškom poslanika Lige i bez nje.

U LSV-u Nenada Čanka, koji se dosad tim povodom nije oglašavao u javnosti, tvrde da ne postoje sporne teme između te stranke, DS-a i SVM-a.

– Prilično čvrsto se slažemo u tome da bi ove tri stranke mogle formirati vladajuću koaliciju i da bi ta koalicija morala da vodi računa o interesima AP Vojvodine – izjavio je Čankov zamenik Bojan Kostreš.

Međutim, te stranke su u predizbronoj kampanji i uoči nje razmenjivale žestoke optužbe upravo u vezi sa zaštitom vojvođanskih interesa. Iz Lige su na račun Pokrajinske vlade i Pajtića stizale kritike da je posle dva mandata Vojvodina postala nedovoljno razvijeni region Srbije, da ne žele da se zameraju demokratama u Beogradu, a da LSV „sa svojih pet republičkih poslanika čini više za Vojvođane nego cela Vlada Vojvodine”.

Demokrate su tada, s prvom nezvaničnom vešću da bi Čanak želeo da bude predsednik Vlade Vojvodine, saopštili i da je „razumljivo da bi neko hteo da bude prvotimac ’Barselone’, neko kapetan lađe, a neko predsednik Vlade Vojvodine umesto Bojana Pajtića”, ali da se „do toga ne dolazi manipulacijama i eksponiranjem u vreme izbornih kampanja”.

Slično je bilo i na relaciji LSV–SVM, kao i između demokrata i stranke Mađara, ali su posle majskih izbora sve tri partije zajedničkim glasovima na konstitutivnoj sednici Skupštine Vojvodine 22. juna podržale izbor Ištvana Pastora, lidera SVM-a, na čelo tog parlamenta.

Glasove su dodali i poslanici okupljeni oko SPS-a, koji, međutim, po izričitom Pajtićevom stavu, ne mogu biti deo koalicije – na „iznenađenje” vođe pokrajinskih socijalista Dušana Bajatovića koji, pak, smatra da demokrate s 21 odsto glasova „teško mogu biti reprezent stavova građana Vojvodine”. Našem listu je juče šef poslaničke grupe saveza oko SPS-a u Skupštini Vojvodine Pavle Budakov rekao da treba sačekati 11. jul i skupštinsku sednicu na kojoj se očekuje izbor nove pokrajinske vlade, kada će, kako je kazao, „sve biti jasnije”.

S druge strane, Balint Pastor iz SVM-a podseća na to da su u nekim lokalnim samoupravama u Vojvodini demokrate i socijalisti napravili lokalne vlasti, a da u pojedinim zajedno nastupaju i njegova stranka i LSV.

– Ali Pajtićeva izjava o pokrajinskoj vladi je jasna. Na njemu je odluka jer je on mandatar – ističe Balint Pastor.
On je kazao da je u pregovore o vladi Vojvodine uključen stranački lider SVM-a Ištvan Pastor, predsednik Pokrajinske skupštine koji je, po saznanjima našeg lista, od juče na službenom putu u nemačkom gradu Ulmu, na „Dunavskom festivalu”, i tamo će ostati do 9. jula. Na pitanje o stavu te stranke prema učešću Lige u vojvođanskoj vlasti, Balint Pastor je kazao da oni nemaju „ništa protiv” toga da LSV bude u koaliciji.

Dnevnik

Többi hír