Ugrás a tartalomra

Pastor i Muškinja Hajnrih o desetogodišnjici rada Pokrajinskog ombudsmana

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor ocenio je danas, povodom desetogodišnjice osnivanja Pokrajinskog ombudsmana, da je to institucija koja je u svakom okviru u kome funkcioniše institucionalni garant demokratije, vladavine prava i poštovanja i zaštite ljudskih i manjinskih prava.

Pastor je na konferenciji za novinare istakao da je, nažalost, Pokrajinski ombudsman doživljavan i danas se doživljava kao neka institucija koja je pre svega namenjena čuvanju manjinske zajednice i manjinskih prava.

„Ali ako pogledate izveštaje koje Pokrajinski ombudsman radi svake godine, onda ćete videti veoma široku lepezu tema sa kojima se Pokrajinski ombudsman susreće. Mislim da je taj izveštaj na neki način socio karta vojvođanskog društva, jer se kroz te slučajeve vidi koji su to izazovi i problemi sa kojima se ljudi u realizaciji svojih prava svakodnevno susreću“, rekao je Pastor.

Pastor se zahvalio i dosadašnjim pokrajinskim ombudsmanima jer je u prethodnih deset godina ova institucija izrasla u jednu respektabilnu instituciju.

Pokrajinska ombudsmanka Aniko Muškinja Hajnrih naglasila je da je kroz odluku

o osnivanju ove institucije snažno provejavala želja poslanika u skupštini da Vojvodina bude integralni deo evropski uređenog prostora, prostora koji karakteriše vladavina prava, uvažavanje ljudskih prava i sloboda, te njihova efikasna zaštita.

„Danas se Pokrajinski ombudsman nalazi u izdvojenom prostoru koji, doduše, nije optimalan, ali uspešno doprinosi ostvarivanju osnovnog cilja, biti u službi građana. Da bi u punoj meri bio nezavisan i samostalan organ, Pokrajinski ombudsman mora biti i finansijski potpuno autonoman i to je jedno od pitanja na kome se u budućnosti mora više raditi“, naglasila je Muškinja Hajnrih.

Ona je istakla da je ova institucija opravdala razlog svog postojanja, te da o tome svedoče brojna obraćanja građana, otklanjanje nepravilnosti još tokom postupka kao i  upućene preporuke, i mišljenja o tome, kako otkloniti nepravilnost u radu, odnosno njene posledice, i dodala da se u 65 odsto slučajeva preporuke Pokrajinskog ombudsmana izvršavaju, što je, uzimajući u obzir „starost“ ove institucije, jednako proseku u zemljama EU.

Szerző (Forrás)
skupstinavojvodine.gov.rs
Többi hír