Ugrás a tartalomra

Pályázásra biztatják a vajdasági magyar fiatalokat

1
Rendőrök alkalmazására írt ki pályázatot a szerbiai belügyi tárca. A jelentkezési határidő június 5-e.

A Szabadkai Rendőr Igazgatóságon 76 jövendőbeli rendőr teljesít majd szolgálatot. Köztük 10 rendőrjárőr Szabadka város, Kishegyes és Topolya területén. 27 közlekedési rendőr az A1 rendű állami utakon, és a Szabadka város területéhez tartozó közutakon, valamint 39 határrendész a tavankúti, a szabadkai, illetve a horgosi határrendészeten szolgál majd.

A kamenicai Rendőrkiképző Központba összesen 1060 hallgatót vesznek fel idén. A jelentkezőknek bejelentett lakcímük kell, hogy legyen Szerbiában egy évre visszamenőleg, az adott község vagy város területén. Négyéves középiskolai végzettség és B kategóriás vezetői engedély szükséges a felvételhez. 18 és 24 év közöttiek pályázhatnak, ez viszont annyiban rugalmas, hogy az is jelentkezhet, aki június 5-ig nem tölti be 25. életévét. Olyan egyetemisták is pályázhatnak, akik a Kriminalisztikai Rendőrakadémiát fejezték be, ebben az esetben a felső korhatár 27 év.

Morel Laura, rendőrkapitány, Szabadkai Rendőr Igazgatóság: „Maga a kiképzés 9 hónapig tart. Maguk a hallgatók, a tanoncok, 3 hónap után 2 hétre a Szabadkai Rendőr Igazgatóság területére lesznek utalva, ahol gyakorlati, praktikus ismereteket szereznek, aztán még 3 hónapra visszakerülnek a Rendőrkiképző Központba, majd 4 hétre megint gyakorlatra, és 3 hónapra vissza.”

Ezt követi a hat hónapos gyakornoki idő.

A rendőrkapitány kiemelte:

„Felhívnám főleg minden magyar ajkú fiatal figyelmét, hogy aki bármilyen ambíciót, motivációt érez magában ez iránt a hivatás iránt, nyugodtan pályázzon.”

A jelentkezők először általános orvosi vizsgálaton vesznek részt, majd négy felvételi vizsgán kell megfelelniük.

Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke is pályázásra biztatta a vajdasági magyar fiatalokat. Ebben pedig segítségükre lesz a VMSZ is - tette hozzá. Azt üzente, keressék meg őt közösségi oldalán a fiatalok, és jelezzék pályázási szándékukat.

„Időről időre szoktak pályázatok megjelenni a belügyminisztérium részéről, amelyek rendőrök és tűzoltók alkalmazására irányulnak, a Vajdasági Magyar Szövetségben mi igyekszünk segíteni a jelentkezőknek, hiszen az elmúlt évtizedekben csökkent a magyar nemzetiségű rendőrök és tűzoltók aránya. Ezért fontos célkitűzésnek tartjuk, hogy a részarányos foglalkoztatás elvével összhangban magyar rendőrök is legyenek.”

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír