Ugrás a tartalomra
2021.02.24 - 17:30

Palicsi fejlesztések a biodiverzitás jegyében

Palicsi fejlesztések a biodiverzitás jegyében

 Bővült a szennyvízhálózat Palicson, a tó mentén védősávot alakítottak ki, növényeket ültetnek és nemsokára kész lesz a keleti parton lévő kerékpárút is. Mindezt a Ecolacus projekt részeként valósítják meg.

Javában zajlik a Palicsi-tó keleti partján fekvő kerékpárút kiépítése. Ezt tekintette meg többek között dr. Pásztor Bálint. A munkálatok a német KFW bank által finanszírozott Ecolacus projekt részeként folynak.

A többkomponensű projekt célja a Palicsi- és Ludasi-tó megtisztítása, biodiverzitásának megőrzése. A projekt része a Palicsi-tó keleti partján a több mint 1 kilométer hosszú kerékpárút kiépítése is. Dobó Márta, igazgató, Palics-Ludas Közvállalat: „A tavalyi év végén megkezdődött a növényzet ültetése, ami azt jelenti, hogy iskolázott, már lombban lévő fák kerülnek kihelyezésre. A kivitelező feladata, hogy ezeknek a fáknak biztosítsa azt, hogy az előttünk álló meleg nyarat túlélje. Az egyéb bokrok kiültetése is már elég jó dinamikával halad. A Palicsi-tó esetében elmondhatjuk, hogy március végére, ha nem is 100 százalékban, de 85 százalékban biztos, hogy ez a munkálat be lesz fejezve.”

A projekt részeként bővült Palicson a szennyvízhálózat 22 kilométer hosszan, továbbá a tavak körüli védősáv kialakítása 20 méter szélességben. Dr. Pásztor Bálint, köztársasági parlamenti frakcióvezető, VMSZ: „Ez mind környezetvédelmi szempontból fontos, és a tó megtisztítása az első számú feladata, ami ennek a projektumnak a rendeltetése. Ezen kívül pedig az, hogy a turizmus szempontjából, de az itt élő polgárok szempontjából is a Palicsi-tó, valamint a Ludasi-tó környéke vonzóbb legyen.”

Az említett tavak megtisztulását célozza meg a szennyvízhálózat kiépítése is. Ezért dr. Pásztor Bálint felhívta a palicsi polgárok figyelmét, hogy amennyiben az utcájukban kiépült a szennyvízhálózat, csatlakozzanak rá.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
2021.04.14 - 09:15
Szombaton Kishegyes községben átfogó fásítási akció zajlott.
Bácsfeketehegyen és Kishegyesen is fásítottak a hétvégén
2021.04.12 - 08:17
Kovács Elvira, a köztársasági képviselőház eurointegrációs bizottságának elnöke pénteken Dirk Lorenz-cel, az EU szerb
Az Európai Unióról szóló nemzeti egyezmény állandó testülete bekapcsol minden érintettet az EU-társulás folyamatába
2021.04.10 - 19:08
Kormányos László, a Tartományi Ifjúsági és Sporttitkárság sporttal megbízott segédtitkára az újvidéki TIMS Sport és T
Kormányos László: Folyamatosan felméréseket végzünk a minél jobb feltételek megteremtése érdekében