Ugrás a tartalomra

Pajtić: Vlada Vojvodine u sredu 11. jula

Nova Vlada Vojvodine, koju će zasad činiti DS i SVM, biće konstituisana 11. jula na sednici Skupštine Vojvodine, saopštili danas, na zajedničkoj konferenciji za novinare, novoizabrani predsednik vojvođanskog parlamenta Ištvan Pastor i aktuelni predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić, koji će je voditi i dalje; u svom trećem mandatu.

Pastor je kazao da je, u skladu sa Statutom Vojvodine i Poslovnikom Skupštine, prethodnih dana obavio konsultacije sa predstavnicima poslaničkih grupa i da je čvrsto ubeđen da i nadalje postoji "veoma masivna" parlamentarna većina oko liste "Izbor za bolji život - dr Bojan Pajtić". On je dodao da je zato inicirao susret sa Pajtićem kao mandatarom buduće pokrajinske vlade, te da su se dogovorili da se 11. jula nastavi konstituisanje vojvođanskih organa vlasti posle izbora u maju.

- Potpuno smo sigurni da se sve potrebne radnje do tada mogu obaviti i da ćemo biti u stanju da 11. jula održimo sednicu Skupštine, da saslušamo program buduće vlade, da diskutujemo o tome i donesemo odluke i u odnosu na taj program i u odnosu na personalni sastav - rekao je Pastor.

Tog dana će, po rečima Pajtića, biti dve sednice parlamenta - na jednoj se očekuje donošenje pokrajinske skupštinske odluke o novoj vladi, njenom izgledu i strukturi, a druga će opredeliti njen personalni sastav.

Pajtić je rekao da će nova vlada biti u sličnom sastavu kao prethodna i da je izvesno da će imati manje od 13 članova, koliko ih ima sada, kao i da će njen izgled biti definisan principima kvaliteta i efikasnosti. Govoreći o strankama koje će je činiti, potpredsednik DS-a podsetio je da je koalicija sa SVM-om dogovorena pre nekoliko nedelja a da je posledica toga činjenica da je Pastor na čelu pokrajinskog parlamenta.

- Razgovaraćemo i sa LSV i praktično okončati te razgovore u narednih nekoliko dana. Izvesno je da pokrajinska vlada ima u ovom trenutku više nego dovoljnu parlamentarnu većinu. Nije presudno da li će imati 70 ili 80 poslanika koji će je podržavati jer su u oba slučaja te većine više nego ubedljive - naveo je Pajtić, dodajući da će pokušati da okupe što širi korpus stranaka slične orijentacije.

Pajtić je rekao da je strateška saradnja sa SVM-om važna i zbog toga što je "važno očuvati stabilnost u Vojvodini i Srbiji".

- Stabilna Vojvodina znači stabilnu Srbiju. A u uslovima u kojima postoje prilična politička previranja, važno je da Vojvodina bude faktor stabilnosti. To je zajednička platforma DS i SVM-a - izjavio je Pajtić. - Važno nam je da su stabilni međunacionalni odnosi, da očuvamo stabilnost da bismo mogli da privučemo strane investiotore i da što pre konstituišemo vladu jer je to stavljanje tačke na sve špeklulacije oko toga da bi mogao postojati potencijalni problem. Mi problema nemamo jer je većina više nego stabilna, što ćemo dokazati 11. jula.

Na pitanje o učešću SPS-a u vladi Vojvodine, on je ponovio svoj raniji stav da se to kosi s voljom građana Vojvodine.

- I to nije samo moj stav da mi imamo problem, ne samo kao stranka, nego kao politička struktura da podržimo ulazak SPS-a u skupšinsku većinu u vojvođanskom parlamentu zbog toga što SPS jeste okosnica - tako bar u ovom trenutku izgleda - vlade u Republici Srbiji koja je suprotna političkom opredeljenju građana Vojvodine - kazao je Pajtić.

Po njegovim rečima, republička vlada oko SPS-a i SNS-a je izvesna.

- Takvu vladu prihvatamo, naravno. Sarađivaćemo sa svakom republičkom vladom, sa svakim predsednikom Srbije, dopadaju li nam se više ili manje, ali nemamo političko opravdanje i nije politički održivo da stranku koja je okosnica vlade koja se toliko kosi sa političkom voljom građana Vojvodine smatramo delom koalicije - naveo je Pajtić.

Objašnjavajući kako je moguća saradnja demokrata i socijalista na lokalnom nivou, on je rekao da Vojvodina nije lokalna samouprava već pokrajina po Ustavu i zakonu i da se ne mogu jednako tretirati koalicije u opštinama koje se bave komunalnim pitanjima i pokrajinska.

Govoreći o svom trećem mandatu, Pajtić je rekao da se to dešava prvi put u istoriji i da je to kompliment timu koji je do sada vodio i vladu i skupštinu.

Planovi nove vlade

Pajtić je istakao da je plan nove vlade koncentrisan u nekoliko tačaka. To su, po njegovim rečima, dalji razvoj privrede, borba u uslovima krize za bolji i kvalitetniji život građana Vojvodine, borba za privlačenje stranih investicija i očuvanje ljudskih i manjinskih prava.

Kostreš: Nema ništa sporno

– Ne postoje teme koje bi u ovom trenutku mogle biti sporne između Lige socijaldemokrata Vojvodine, Demokratske stranke i Saveza vojvođanskih Mađara da ne bi bio postignut dogovor o formiranju nove pokrajinske vlade – izjavio je juče zamenik predsednika LSV-a Bojan Kostreš novinarima povodom izjave mandatara za formiranje Vlade Vojvodine Bojana Pajtića da se s LSV-om vode pregovori o učešću te stranke u vladajućoj koalciji. – Prilično čvrsto se slažemo u tome da bi ove tri stranke mogle formirati vladajuću koaliciju i da bi ta koalicija morala da vodi računa o interesima AP Vojvodine.

On je potvrdio da razgovori o toj temi postoje, ali je istakao da još nisu započeti pregovori o konkretnoj podeli odgovornosti. Po Kostrešovim rečima, Vojvodina je opet došla u situaciju da „mimo svoje volje ispašta zbog onog što se dešava na republičkom nivou” jer, kako je kazao, na proteklim izborima u Vojvodini „nisu pobedili ni Tomislav Nikolić, niti stranke koje će izvesno činiti vladajuću većinu u republičkoj skupštini”.

– Mislim da je prioritet pokrajinske administracije upravo da se ponašamo tako da građanke i građani AP Vojvodine ni na koji način ne budu u problemu – istakao je Kostreš, dodajući da bi LSV otišao u opoziciju ukoliko Socijalistička partija Srbije na bilo koji način uđe u vlast u Vojvodini.
 
Bajatović iznenađen

Potpredsednik SPS Dušan Bajatović kaže da je iznenađen odlukom Bojana Pajtića da prekine pregovoe sa SPS, i da oni ne budu deo vlade Vojvodine.Bajatović kaže da je iznenađen Pajtićevim stavom, jer stranka koja ima 21 odsto teško da može da bude reprezent stavova Vojvođana.

Bajatović kaže da bi bilo dobro da SPS bude u vlasti i u Vojvodini i u Republici, ali pošto to nije moguće, da će biti odgovorno opozicija. Bajatović dodaje da smatra da je ovakav razvoj situacije „čin ucene”.

Dnevnik

Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen