Ugrás a tartalomra

Olaszország Szerbia mellett áll

Aleksandar Vučić Rómában ígéretet kapott a támogatásra

A szerdán Rómába látogató Aleksandar Vučić szerb kormány-alelnököt, védelmi minisztert először Enrico Letta olasz miniszterelnök biztosította országa támogatásáról az európai integrációs úton. Letta ígéretet tett, hogy hamarosan elbeszélget Szerbia ügyéről európai kollégáival és a csatlakozási tárgyalások megnyitását javasolja az ország vonatkozásában. Olaszország nemcsak gazdasági együttműködéssel segíti Szerbiát, hanem politikai értelemben is síkraszáll az ország minél gyorsabb európai integrációjáért – emelte ki Letta.

Franco Frattini volt olasz külügyminiszter pedig kijelentette: „Eljött az idő, hogy Európa igazságos legyen Szerbiával szemben.” Frattini is kész szólni Szerbia érdekében, és ennek szellemében azt ígérte Vučićnak, hogy az Európai Néppárt külügyi szakértői csoportjának június 25-i találkozóján a csatlakozási tárgyalások mielőbbi megnyitására kéri az EU illetékeseit.

– Nem elég, hogy Európa elismerje Belgrád előrelépéseit. Az előrelépéseknek eredményben kell kiteljesedniük, az eredmény pedig a csatlakozási tárgyalások megkezdése, valamint a csatlakozás az EU-hoz. Ez nem csupán politikai kérdés, hanem a kimondott ígéretekből adódó felelősség – fogalmazott Franco Frattini.

Vučić az olasz államvezetőség képviselőinek kifejtette, hogy Szerbia mindent megtett a csatlakozási tárgyalások megkezdésének érdekében. A Mario Mauro olasz védelmi miniszterrel folytatott tárgyalás után a szerb kormány-alelnök Szerbia jó barátjának nevezte Olaszországot. Ennek értelmében Szerbia valóban számít az ország segítségére az európai úton – nyomatékosította Aleksandar Vučić.

– Remélhetőleg Olaszország áll majd az élén azoknak az országoknak, amelyek június 27-én és 28-án Szerbia, illetve a csatlakozási tárgyalások megkezdése dátumának kitűzése mellett szállnak síkra. Ha az uniós tagállamok egy csoportja ezt megteszi, akkor a többi is felsorakozik majd mögéjük. Kitől mástól kérnénk segítséget, ha nem Olaszországtól, a Szerbia számára legkedvesebb országtól? – tette fel a kérdést.

A folytatásban a kormány-alelnök köszönetet mondott a Koszovóban állomásozó olasz katonáknak, amiért védelmezik a szerbek számára szent helyeket, kolostorokat. Annak érdekében, hogy a két ország között a védelem terén is elmélyüljön az együttműködés, Szerbia már ígéretes kapcsolatokat épített ki a Finmeccanica csoporttal, az Agusta-Westland helikoptergyár anyavállalatával, amellyel elsősorban a szerbiai fegyveres erők modernizálásáról és egy harmadik piacon történő beruházás lehetőségeiről folytak eddig a tárgyalások, számolt be Vučić, mondva, hogy Szerbiának rakéta- és radar rendszerét is korszerűsítenie kell.

Mario Mauro elismerően nyilatkozott a szerb államvezetőség eddigi igyekezetéről az európai úton, majd szintén ígéretet tett, hogy amikor csak módjában áll, európai körökben is hangsúlyozni fogja Szerbia eredményeit és érdemét.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, B92, Beta
Többi hír