Ugrás a tartalomra

Novi granični prelazi između Srbije i Mađarske

Sporazum Srbije i Mađarske u drumskoj, železničkoj i rečnoj kontroli državne granice, koji je Skupština Srbije ratifikovala protekle nedelje, izuzetno je značajan zbog drumskih graničnih prelaza, jer se stvaraju uslovi za dobijanje još dva granična prelaza prema Mađarskoj, izjavio je šef poslaničkog kluba Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor.

- Najznačajnije je da se ovim sporazumom stvaraju neophodni pravni uslovi za otvaranje graničnog prelaza Bački Vinogradi - Ašothalom, koji će raditi od sedam ujutro do 19 sati i koji će moći da koriste građani Srbije i Evropske unije- naveo je Pastor za Mađar so.

On je dodao da taj prelaz u potpunosti predstavlja mađarsku investiciju u iznosu od dva miliona evra, dok je izgradnja priključnih puteva finansirana zahvaljujući projektima EU.

- Drugi za nas važan granični prelaz može da bude takozvani stari prelaz Horgoš-Reske, a sporazumom je utvrđeno da može početi da radi kada budu stvoreni infrastrukturni i tehnički uslovi. Za razliku od prelaza kod Bačkih Vinograda, koji bi mogao da bide otvoren već u februaru iduće godine, stari horgoški sigurno neće raditi još mesecima - rekao je Pastor.

Prema njegovim rečima, kašnjenje sa ratifikacijom ovog sporazuma u Skupštini Srbije, koji su inače ministri unutrašnjih poslova dve zemlje potpisali još u januaru, a mađarski parlament ga ratifikovao još sredinom februara, nepovoljno utiče prvenstveno na mogućnost otvaranja starog horgoškog prelaza, budući da bi on trebalo da se osposobi rekonstrukcijom iz konkursnih sredstava EU, ali aktuelni konkurs Evropske unije ističe krajem ovog meseca, pa dve zemlje za njega sasvim sigurno neće stići da apliciraju.

- Da je parlament Srbije, slično mađarskom, ovaj sporazum ratifikovao početkom godine, u tom slučaju su dve zemlje mogle da konkurišu sa dobrim šansama i u tom slučaju bi i horgoški prelaz mogao da bude otvoren za nekoliko meseci- kazao je Pastor.

Ratifikovani sporazum mađarske i srpske vlade o kontroli državne granice donosi novinu i u pogledu rada graničnih prelaza kod Bajmoka i Đale, koji su dosad u letnjem periodu za građane Srbije i EU bili otvoreni od osam do 18 časova, a zimi od osam do 16, a ubuduće će oni biti otvoreni od 7 do 19 časova tokom cele godine.

 

Szerző (Forrás)
Tanjug, Blic
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét