Ugrás a tartalomra

„Nehéz időkben is jó magyarnak lenni”

Óbecsén magas rangú hazai és külföldi vendégek jelenlétében felavatták Vajdaság első egész alakos Petőfi-szobrát
A költő nevét viselő művelődési egyesület és általános iskola között, a róla elnevezett utca tőszomszédságában kapott helyet Vajdaság első egész alakos, bronzba öntött Petőfi-szobra, a szabadkai Szarapka Tibor alkotása. A csütörtöki szoboravatón Nikowitz Oszkár, Magyarország belgrádi nagykövete felolvasta Orbán Viktor levelét, majd dr. Réthelyi Miklós, Magyarország Nemzeti Erőforrás Minisztériumának tárcavezetője leleplezte a szobrot. Az óbecsei ünnepségen több száz ember vett részt.

A Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör mindig nagy célokat tűzött ki maga elé. A célunk, hogy legyen egy erősödő, gyarapodó, fejlődő kultúrkör, amelynek sorsát mi magunk alakítjuk. Szeretnénk méltó emléket állítani ezzel a szoborral is egy nagy embernek, aki szellemi vezéralakja a határon innen és túl élő magyaroknak is – ezekkel a szavakkal üdvözölte a megjelenteket a szervezők és az ünnepségnek otthont adó Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör nevében Nagy Klára alelnök.
Knézi Péter, Óbecse polgármestere beszédében elmondta: régi álom vált valóra a szoborállítással, és köszönetét fejezte ki a Magyar Nemzeti Tanácsnak, hogy lehetővé tette az álom megvalósulását.

A Magyar Nemzeti Tanács elnöke, dr. Korhecz Tamás többek között arról beszélt: amit Petőfi Sándor tollával alkotott, az utánozhatatlan és örök érvényű teljesítmény. Az, hogy ércbe öntve közterületen is közöttünk él majd, azt jelenti: ma már büszkesége és tartása is van ennek a vajdasági magyar közösségnek.

Nikowitz Oszkár, Magyarország belgrádi nagykövete ezután felolvasta Orbán Viktor levelét.

„A nemzetért cselekedni, a nemzetért áldozatot hozni mindig is a bátrak erénye volt. Így volt ez 1848-49-ben is, amikor a hős vezérek oldalán bátor emberek elszánt tömege fordította meg a történelmet. Ma sincs ez másként. Tisztelet a bátraknak, akik dacolva minden kockázattal, fenyegetéssel, sutba vágják félelmüket, és a szívükre hallgatva cselekszenek. Velük együtt újra méltó tetteket hagyhatunk örökül az utánunk jövőknek: a határokon átívelő nemzetegyesítés nagy művét. Akkor hű egy ünnep, ha nem csak az eseményeket, de az egykori érzéseket is képes feleleveníteni. Kívánom ezért, hogy ma mindannyian együtt idézzük fel a 48-asok tüzét, és mondjuk ki együtt: nehéz időkben is jó magyarnak lenni” – áll Orbán Viktor levelében.

Dr. Réthelyi Miklós, Magyarország Nemzeti Erőforrás Minisztériumának tárcavezetője ünnepi beszédében emlékeztetett arra, hogy a délvidékiek igencsak kivették részüket a magyar szabadságért folytatott küzdelemből, hiszen a 13 aradi vértanúból négy e vidéknek szülötte, a híres Than fivérek közül pedig Mór a szabadságharc festője büszke címet viseli. Kiemelte azt is: mára Vajdaság az egész Kárpát-medence számára példamutató kereteket tudott létrehozni, és a Magyar Nemzeti Tanács megalakulásával olyan egyedülálló egységet tudott felmutatni, amely iránytűként szolgálhat minden közösség számára. Ezt követően dr. Réthelyi Miklós leleplezte a szobrot, amit ft. Pósa László atya megszentelt és megáldott.

Dr. Réthelyi Miklós, Nikowitz Oszkár és Korsós Tamás, Magyarország szabadkai főkonzulja Magyarország kormánya, Egeresi Sándor a Tartományi Képviselőház, dr. Korhecz Tamás az MNT nevében és Pásztor István a Vajdasági Magyar Szövetség nevében koszorúzta meg a szobrot, valamint az óbecsei önkormányzat, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a VMSZ és a VMDP óbecsei községi szervezete, a VMSZ Ifjúsági Fóruma, a Petőfi Sándor Általános Iskola és a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör eddigi elnökei is koszorút helyeztek el a szobornál.

A megemlékezést az A Prima Vista együttes, Varga Izabella színművésznő és a Petőfi kultúrkör tagjainak fellépése tette igazán ünnepélyessé.

Magyar Szó

Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto