Ugrás a tartalomra

Napirenden a Kovács-jelentés

Napirenden a Kovács-jelentés

Az Esélyegyenlőségi és Diszkriminációellenes Bizottság elfogadta, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése pedig januárban vitatja meg

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének Esélyegyenlőségi és Diszkrimináció-ellenes Bizottsága pénteki ülésén nagy többséggel elfogadta Kovács Elvira, a köztársasági képviselőház alelnöke, és egyben az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében delegált tag által, A nemzeti kisebbségek megőrzése Európában témában készült jelentését és rezolúcióját.

Mint azt a parlamenti közleményben Kovács Elvira kiemelte, a múlt két évben dolgozott ezen a jelentésen. Ez alatt az idő alatt számos nyilvános meghallgatást tartottak ebben a témában, és a munkában az Európa Tanács tagjai mellett vezető szakértők is részt vettek.

– Jelentéstevőként virtuális látogatásokat tettem Ukrajnában és Walesben, ahol lehetőségem volt többet megtudni a kisebbségek helyzetéről. E jelentés elfogadása fontos azoknak a feltételeknek a megteremtéséhez, amelyek lehetővé teszik az Európa Tanács országaiban élő kisebbségek számára, hogy kifejezzék, megőrizzék és fejleszteni tudják az identitásukat – emelte ki Kovács, majd hozzátette, a nemzeti kisebbségek tagjai csak akkor élhetnek jogaikkal, ha lehetőségük nyílik részt vállalni a kulturális, a társadalmi és a gazdasági életében, valamint azon államok közügyeiben, ahol élnek. Ezért elengedhetetlen az olyan befogadó és demokratikus társadalmak építése, amelyekben a kisebbségeknek lehetőségük van aktívan részt vállalni az őket érintő döntésekben – részletezte Kovács Elvira.

A parlamenti közlemény rámutatott, hogy a jelentés és a rezolúció az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése következő ülésén, várhatóan már január végén napirendre kerül. Ezen az ülésen Szerbiát már a parlament új delegációja képviseli, amelynek összetételét csütörtökön választotta meg a szerb parlament, és amelyet Ivica Dačić vezet majd.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, mh
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen