Ugrás a tartalomra

Napirenden a 2023-2030 közötti fejlesztési terv javaslata

Napirenden a 2023-2030 közötti fejlesztési terv javaslata

 Ülésezett a tartományi képviselőház. A 22. ülés legfontosabb napirendi pontja a 2023-as és 2030-as év közötti időszakra vonatkozó fejlesztési terv javaslata volt.

Az ellenzék több ponton is bírálta a fejlesztési tervet. A Szerb Radikális Párt szerint ez a tervezet nem lát elő semmilyen konkrét intézkedéseket a lakosság csökkenő számával kapcsolatban.

Đurađ Jakšić, tartományi képviselő, Szerb Radikális Párt: „Tömegesen halnak ki a falusi közösségek. Az elmúlt 10 évben a tartomány elvesztett egy Nagybecskerek méretű várost, mert mintegy 170 ezer emberrel többen halnak meg, mint ahányan megszületnek Vajdaság területén.”

Dmitar Stanišić, a Szerb Haladó Párt tartományi frakcióvezetője kiemelte, a fejlesztési terv elfogadásával Vajdaság várhatóan egy magas életszínvonallal rendelkező terület lesz.

„A tartományi kormány néhány évvel ezelőtt, rövid idő alatt megduplázta a költségvetését, az adóbevételek a háromszorosukra nőttek, ami bizonyítja a gazdaság aktivitását a tartományban. A munkanélküliek száma 70 ezerrel csökkent, vagyis 70 ezerrel többen dolgoznak, mint 2016-ban.”

A vajdasági fejlesztési terv nagyon jól átgondolt és az európai kidolgozási módszereken alapul, ezért a Vajdasági Magyar Szövetség teljes mértékben elfogadja a tervezetet - mondta Nagy Imre, a VMSZ tartományi képviselője.

„Négy komoly fejlesztési irányvonala, mondhatjuk azt, hogy stratégiai célja van. Az első a gazdaság fejlesztésére vonatkozik, egy modern gazdaságfejlesztési irány, a második a fenntartható energetikai és közlekedésfejlesztési irány, a harmadik a környezetfejlesztés, a Zöld Vajdaság, illetve a klímavédelem problémáját célozza meg, a negyedik pedig a multikulturális Vajdaságnak a további fejlesztése és fejlődése.”

A tartományi képviselőház ülésének második fontos napirendi pontja a családon belüli erőszak megakadályozására vonatkozó tervezet javaslata volt. A VMSZ frakciója ezen ügy mellett teljes mellszélességgel kiáll - mondta Csikós László, a VMSZ tartományi képviselője.

„Minden évben 34-37 hölgy esik a családi erőszak áldozatául. Ami statisztikailag megnövekedett, azaz a családon belüli erőszak ma már az idősebb személyek, tehát a nagyszülők esetében is fokozódik.”

Az ülésen emellett több területrendezési tervről is döntöttek, valamint a Tartományi Nemi Egyenlőségi Intézet tavalyi munkajelentését is megvitatták.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
Együttműködő nemzet – A határon túli magyarság helyzete és jövője címmel tartottak Szabadkán, a Városháza dísztermébe
Közép–Európában egyedülálló a magyar nemzetpolitika