Ugrás a tartalomra

Milyen legyen az agrártámogatások rendszere?

A múlt héten zárult az agrártámogatásokról szóló törvénytervezet kapcsán megrendezett nyilvános vita. A dokumentumról a Vajdasági Magyar Szövetség tíz nappal ezelőtt Szabadkán vitát szervezett, majd az elhangzottakat törvénymódosítási javaslat formájában elküldte a köztársasági mezőgazdasági minisztérium címére...

Fremond Árpád, a VMSZ köztársasági képviselője és a köztársasági parlament mezőgazdasági bizottságának tagja a Magvetőnek elmondta, hogy a VMSZ frakciója a köztársasági parlament konstruktív ellenzékként működik. Ez azt jelenti, hogy megpróbálja górcső alá venni az említett törvénytervezetet, javaslatokkal javítani, nem pedig automatikusan elutasítani. Fremond kifejtette, ez a tervezet mérföldkő, mert nem rendeletekkel, hanem törvénnyel próbálja az állam rendezni az említett területet.
A tervezetnek vannak pozitívumai és negatívumai is. Pozitívuma, hogy végre az állam egy átlátható támogatási politikát kíván körvonalazni. Fontos, hogy a törvény jó legyen, minél több gazdaságnak megfeleljen. A VMSZ saját részéről a kis- és középgazdaságok megsegítését, támogatását tűzte ki célul a tervezethez való konstruktív hozzáállással. Pozitívum továbbá, hogy a helyi önkormányzatok is számíthatnak támogatásra, és az is, hogy a nem kommerciális gazdaságoknak is joguk van a szubvencióra. Ezentúl nyilvános lesz a támogatási lista. Az is elfogadható, hogy 100 hektárig biztosan támogatásban részesülnek a gazdaságok. Aki biotermeléssel foglalkozik, 30 százalékkal többet kap, aki viszont ezután kezdi el, 40 százalékkal jogosul többre, mint a szántóföldi termelés esetében – hangoztatta Fremond.
– Rossz megoldás, hogy a tervezetet a mezőgazdasági összeírás előtt hozták meg, és hogy csak az országos költségvetésből lehet mezőgazdasági támogatásokat nyújtani. A tervezet nem tartalmaz ugyanis olyan megoldásokat, hogy a tartomány, azaz a községek is adhatnak pénzt a gazdaságoknak. A támogatási rendszer teljesen központosított lesz. A tervezettel továbbá az a gond, hogy a miniszter határozza majd meg, melyek fejletlen területek, mert ezek többre jogosultak, mint a többi régió. Vajdaságban ugyanis egyetlen régió sem fejletlen, és ez azt jelenti, hogy a miniszter diszkréciós jogától függ, mely községeket kiáltja ki megnehezített körülmények között gazdálkodottakká. Nehezményezhető az is, hogy nem ismeretes a nem kommerciális gazdaságok támogatásának összege. Javasaltunk, hogy ezek a gazdaságok hektáronként 9000 dináros támogatásra jogosuljanak – mondta Fremond.
A Magvető ez alkalommal néhány olyan javaslatról is tájékoztatja az olvasóit, amelyek Szabadkán hangzottak el szakemberek, termelők, mezőgazdasági szervezetek részéről.
Cimdel Antal bajmoki termelő elmondta, hogy minimálisan 5 százalékát kell kitennie a köztársassági költségvetésnek, és a támogatások legfeljebb 100 hektárig terjedhetnek. A sertéstenyésztőkre vonatkozólag minden sertés után 2000 dináros támogatásra jogosuljanak a tenyésztők. Javasolta azt is, hogy a külföldieknek való földeladást halasszák el mindaddig, amíg Szerbia nem kerül be az Európai Unióba.
Dr. Berényi János, az Újvidéki Mezőgazdasági-Növénytermesztési és Konyhakertészeti Intézet petrőci részlegének igazgatója elmondta, a tervezet nem foglalja magában érthetően, hogy terület- vagy hozamalakú támogatásokat osztanak, újra keveri a kettőt. Fontos volna tehát, ha a törvényben tisztáznák, hogy a területalapú támogatás érvényes.
Csorba Ottó javasolta azt is, hogy a törvénytervezettel gátat kellene állítania a monopóliumnak, pl. hogy a termelő a térítményes üzemanyagot nemcsak a NIS töltőállomásain vásárolhatja meg, hanem minden más benzinkúton is, hisz a topolyai községben egyes termelőktől 30 kilométeres távolságra vannak a NIS töltőállomásai.
Sóti Ferenc, Zenta: A területalapú támogatás hektáronként legyen 150 euró dinárellenértéke és két részben fizessék ki a termelőknek, március 15-éig és szeptember 15-éig.
Tumbász Miklós, Kishegyes: A tervezet 500 dinárt irányoz elő minden kaptárra, és ez az összeg nagyon kevés. Az országban komoly lehetőség van a méhészet fejlesztésére, de a támogatásoknak nemcsak a kaptárak után hanem a gyógyszerekre és egyéb más használatos anyagok vásárlására is.

 

 

Szerző (Forrás)
Varga Attila, Magyar Szó - Magvető
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen