Ugrás a tartalomra

Mentők, kastély, kultúrház

 

A Tartományi Nagyberuházási Alap jóvoltából három új járművet kapott a Magyarkanizsai Egészségház, valamint Horgoson megkezdődik a Kárász-kastély állagmegőrzése és a Művelődési Ház felújítása

Csaknem százmillió dinárral lett pénteken gazdagabb a magyarkanizsai község a Tartományi Nagyberuházási Alapnak köszönhetően. A Magyarkanizsai Egészségház három új mentőkocsit kapott több mint 10 millió dinár értékben, ugyanakkor Horgoson szerződést írtak alá a Kárász-kastély állagmegőrző munkálatairól 8 millió dinár értékben, és a Művelődési Ház felújításáról 80 millió dinár értékben.

Dr. Körmöczi László, az egészségház igazgatója elmondta, hogy három évvel ezelőtt pályáztak az elavult járműpark felújítása végett az alapnál, és habár a Velefarmnak sokat kellett várnia a pénzére, azért az autókat leszállította. Az intézménynek nagy szüksége van a korszerű, uniós előírásoknak megfelelő felszereltséggel, életmentő berendezésekkel ellátott kocsikra, hiszen nagy kiterjedésű községet, tizennégy települést lát el, ezenkívül a legnagyobb határátkelő és a 10-es közlekedési folyosó is összetettebbé teszi a munkáját.

Dr. Csengeri Attila tartományi egészségügyi titkár szerint is szükség volt a két új rohammentőre és arra a kocsira, amely a művese-kezelésre szoruló betegek szállítására szolgál. A szerbiai, vajdasági mentőszolgálat reformjáról szólva kijelentette, hogy a témához kötődő kongresszusra a magyarkanizsai egészségház vezetőit is meg fogják hívni. Pásztor István gazdasági titkár, a tartományi kormány alelnöke elmondta, hogy a nagyberuházási alapnál az elmúlt három évben 850 millió dinár lett előirányozva Magyarkanizsa számára, ennek 65 százalékát kapta meg eddig. A maradék 35 százalék úgy valósul meg, ahogyan a munkálatok folynak, és ahogy a pénz érkezik.

Miután dr. Körmöczi László átvette az autók kulcsait, Horgoson folytatódott a program. A Művelődési Házban Kern Imre, a nagyberuházási alap igazgatóhelyettese bejelentette, hogy szerződést írnak alá a Kárász-kastély állapotmegőrző munkálatairól, valamint a Művelődési Ház felújításáról. Itt megjelent dr.Korhecz Tamás tartományi jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi titkár is, aki elmondta, hogy az elmúlt években figyelemmel kísérte a kastély sorsát, és félő volt, hogy a szép barokk műemléképület az enyészeté lesz. Első lépésben megvédték az épületet a további rongálástól, most pedig megkezdődnek majd az állagmegőrző munkálatok, hogy utána sor kerülhessen a teljes felújításra, miután meghatározzák az épület rendeltetését. A Művelődési Ház felújításával és kibővítésével pedig hozzáférhetőbb lesz a könyvtár, bővül a színpad és jobb munkakörülmények lesznek az épületben.

A horgosi szerződéseket a kastély gondnokának, az általános iskolának az igazgatója, Nikičić Goran és Takács József, a helyi közösség elnöke látták el kézjegyükkel. A támogatásokért Nyilas Mihály magyarkanizsai polgármester mondott köszönetet a vendégeknek.

M.M.

Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét