Ugrás a tartalomra

Méltatlan, ami a határ magyar oldalán történik

Pásztor István a Szabadkai Magyar Rádió vendége volt, ahol több témáról is beszélgettek
Méltatlan, ami a határ magyar oldalán történik

– Ami tapasztalható a szerb - magyar határátkelőkön már hosszú időre visszamenőleg, az érhetetlen, elfogadhatatlan, megszégyenítő és megalázó – jelentette ki Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke ma reggel a Szabadkai Magyar Rádió műsorában.

Hozzátette, hogy több az a határátkelő, ami nem dolgozik, mint amennyi igen.

– Igaz a megállapítás, hogy soha ilyen jók nem voltak a politikai kapcsolatok a két ország között – mondta Pásztor, aki úgy véli, hogy ennek ellenére sem elfogadható, és mindenkihez méltatlan eljárásban részesülnek a határra érkezők a magyar oldalon. Példaként említette a sok órás várakoztatásokat, vagy azt, hogy a gyárilag lezárt vizes üvegeket kibontatják az utasokkal csak azért, hogy leellenőrizzék, hogy pálinka van-e benne.

– Lehet azt mondani, hogy az anyaországot támadom, aki a segítségemre van. Ez igaz, de egy ilyen felett nem lehet elmenni. Mindent megteszek, hogy ez az ügy megoldódjon – hangsúlyozta a VMSZ elnöke, majd hozzátette, hogy már az is nagy segítség lenne, ha elindulnának azok a határátkelők, amelyek most zárva tartanak.

Pásztor a rádióinterjúban elmondta, úgy véli, hogy Szerbia is legyőzte a vírust, hiszen biztatóak az adatok.

A műsorban kitértek a már korábban bejelentett, június 21-ei nyitásra is, amelyről Pásztor úgy gondolja, hogy lehetséges a megvalósítása.

– Ez egy politikai döntés – tette hozzá, és elmagyarázta, hogy attól, hogy valaki ezt a dátumot tűzte ki, attól még a vírus itt lesz, de ki mondhatjuk, hogy az élet visszatérhet a normális medrébe.

– Hosszú távon is fontosnak tartom, hogy Szerbia elkezdte gyártani az orosz vakcinát. Van egy kapcsolatrendszer, ami lehetővé teszi, hogy egy kihelyezett vakcina gyártás induljon el. Ez gazdasági szempontból is fontos – véli Pásztor.

Arra a kérdésre, hogy a gyártás megkezdésével Szerbiában kötelező lesz az orosz vakcina felvétele, a VMSZ elnöke elmondta, hogy nem hinné, hogy ilyen döntés születhet, hiszen Szerbia eddig is arra törekedett, hogy az összes elérhető oltóanyag itt legyen, mert ez is hozzátartozik ahhoz, hogy elérjük a megfelelő átoltottságot.

A növekvő átlagbérről a Tartományi Képviselőház elnöke elmondta, hogy ezek a számok megalapozottak.

– Ettől fontosabb a mostani állapot, a realitás. Azokat a trendeket, amit most látunk, azok bizakodásra adhatnak okot, de nem dőlhetünk teljesen hátra. Igaz, hogy az ország, de Vajdaság is megsínylette a járványhelyzetet, de meghozott intézkedések segítettek ezen – mondta, majd elmagyarázta, hogy az idei év első negyede 1,7 százalékkal nagyobb volt, mint tavaly ilyenkor.

– Ez azért fontos, mert a tavalyi év első negyede még vírustól mentes időszak volt – mutatott rá Pásztor.

A VMSZ elnöke azt is elmondta, hogy a márciusi keresetnél 9 százalékos növekedés volt tapasztalható a tavalyihoz képest, azonban még így is rengetegen vannak, akik ettől sokkal kevesebbet kapnak, viszont a trendek azt mutatják, hogy a legkevesebből élők keresete is megindulhat felfelé.

A bácskossuthfalvi helyi közösségi választások kapcsán Pásztor elmagyarázta, hogy a Szerb Haladó Párt és a VMSZ kapcsolataiban nincs változás, és hogy ezek a viszonyok egyre jobbak, minél följebb megyünk, és egyre hullámzóbb, minél lejjebb.

A választási kampány kapcsán felmerült problémákra és viselkedésre reagálva a VMSZ elnöke elmondta, hogy beszélt az SZHP felsőbb székeiben ülő emberekkel, és elmondta nekik, hogy a VMSZ nem így képzelte el a partnerséget.

– Bácskossuthfalván az a célunk, hogy akik a falut vezették, azok folytathassák a megkezdett munkát. Az embereinknek is elmondtam, hogy ne próbáljanak versenybe szállni velük – zárta interjúját Pásztor.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó
Többi hír