Ugrás a tartalomra

Megvan az erő, az akarat identitásunk megtartására

Megvan az erő, az akarat identitásunk megtartására

 Az ausztriai Felsőpulyán folytatódott a nemzeti identitásról szóló tanácskozás.

Szombaton anyaországi és más Kárpát-medencei szervezetek vezetői az identitás megtartásának fontosságáról beszéltek. Vasárnap a párbeszéd, a vita napja volt a konferencián.
 

A közönség első reakciói megerősítették, hogy a nyelvhasználatból, oktatásból, a többségi nemzetekkel való együttélésből fakadó problémák számos érzelmet és indulatot válthatnak ki. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke ugyanakkor kiemelte, nem szabad megengedni, hogy a kilátástalanság érzése eluralkodjon rajtunk: „Ha van 1287 család és elsőbe induló magyar gyerek, akkor azt gondolom, hogy ezekkel kell foglalkozni. Lehet elsiratni a százat, aki nincs itt. De itt van 1287, akivel foglalkozni kell. És az identitás megőrzése erről szól. Mit fogunk csinálni azért az 1287 gyerekért, hogy a családjukat megerősítsük, hogy erősítsük a magyarságtudatukat, hogy a gyereket erősítsük abban, hogy büszke magyar legyen, együttműködő mással, de vállalja saját identitását.”
Pannon RTV/Kovács Róbert

Forró Krisztián, a felvidéki magyar Szövetség elnöke szerint a megmaradás érdekében figyelnünk kell egymásra:„Mindenkiért le kell hajolni. Mindegy, hogy Délvidék, Kárpátalja, Erdély, Muravidék és itt a Felvidék. Minden egyes magyarért le kell hajolni.”
 

A kárpátaljai Bocskor Andrea, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője kiemelte, az ottani magyarság számára a gondok az ukrán nacionalizmus erősödésével éleződtek ki, több évvel a mostani háború kitörése előtt, párhuzamosan Kijev közeledésével az Európai Unióhoz. A háború csak tovább rontott a helyzeten, de a nehézségek ellenére igyekeznek megmaradni:„Érezzük a többi külhoni magyar közösség és külhoni magyarnak a támogatását, az együttérzését és az aggódását. A közösség küzd a megmaradásért, hiszen, mint mondtam, egy nagyon erős lokális identitással rendelkezik.”
 

Szennyessy László Svájcból azt mondta, a nyugati diaszpóra gondjai sokban különböznek a Kárpát-medencében élők mindennapjaitól. Ugyanakkor egy nemzet tagjai vagyunk és az a feladatunk, hogy összetartsunk - mondta a Zürichi Magyar Egyesület elnöke:„Ma hálás vagyok az anyaországnak a nemzetpolitikáért, mert igazából azt, hogy mi így összetaláltunk a Kárpát-medence magyarságával, meg a nyugattal én arra vezetem vissza, hogy van egy anyaországunk, aki komolyan veszi a nemzet fogalmát.”
 

A felsőpulyai párbeszéd is egyértelművé tette, hogy megvan az erő, az akarat identitásunk megtartására, és rendelkezünk az ehhez szükséges közösségi és intézményes feltételek alapjaival. Az eredményességhez azonban összetartásra, párbeszédre, erős érdekvédelemre és kemény munkára van szükség.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen