Ugrás a tartalomra

Megválasztották a tartományi kormányt

Megválasztották a tartományi kormányt

 Az elnök Igor Mirović lett. A vajdasági oktatási titkár a VMSZ soraiból került ki, Szakállas Zsolt személyében.

Két ülést tartottak ma a Tartományi Képviselőházban. Az első ülésen a tartományi bizottságok tagjait és elnökeit választották meg, míg a második ülésen a képviselők a tartományi kormányt szavazták meg. Utóbbi esetében 101 képviselő szavazott a javaslat mellett, míg 10-en ellene.

A Vajdasági Magyar Szövetség soraiból Pásztor István a tartomány alkotmányjogi helyzetével foglalkozó bizottságot, Csikós László pedig a nemzetek közötti viszonyokkal foglalkozó bizottságot fogja vezetni a következő időszakban. Emellett a VMSZ további 16 tagja vesz majd részt a tartományi bizottságok munkájában a továbbiakban. A pártnak egyébként 11 képviselője van az új Tartományi Képviselőházban. Bagi Boján, tartományi frakcióvezető, VMSZ: „A Vajdasági Magyar Szövetség eddig is tagja volt a tartományi kormánynak. A mi alapvető hozzáállásunk az, hogy ott kell lennünk és ott kell ülnünk a döntéshozatali asztalnál, mert csak így tudjuk segíteni és így tudunk hozzátenni a közösségünkhöz és a közösségi élethez. Most is támogatni fogjuk a tartományi kormányt, amelynek Igor Mirović úr személyében van elnöke.”

A VMSZ mellett a Szerbiai Szocialista Párt is támogatta a kormány megalakulását, míg a Vajdasági Front és a Szerb Radikális Párt nem. A radikálisok egyebek között azt nehezményezték, hogy mint mondták, a kormány az utolsó pillanatokban alakult meg, illetve szerintük több korábban beígért befektetés elmaradt. A Vajdasági Front koalíciójának képviselői a tartomány finanszírozása kapcsán fogalmaztak meg kritikát. Branislav Bogaroški, tartományi frakcióvezető, Vajdasági Front: „Nem a feladata a tartományi adminisztrációnak, hogy elköltse a Belgrádból ideérkező pénzösszegeket, remélve, hogy ezek esetében meg lesz a 7 százalék, vagy ahhoz közeli, hanem az a feladata, hogy egy olyan törvényi és stratégiai környezetet biztosítson, amely lehetőséget biztosít Vajdaság Autonóm Tartomány stabil finanszírozására.”

A tartományi kormányt végül megszavazták a képviselők. A most megalakult tartományi kormány folytonosságot ígér, ami azért is jó, mert így nem kell időveszteséggel számolni a szavazópolgárok által megerősített rendszer további működésében – mondta Pásztor István. A Tartományi Képviselőház és a VMSZ elnöke fontosnak tartja, hogy a tartományi oktatási titkárság vezetését Szakállas Zsolt veszi át. A VMSZ emellett minden bizonnyal a tartományi mezőgazdasági titkárságnál és a tartományi sport- és ifjúságügyi titkárságnál is titkárhelyettes pozíciót tölthet be, nyolc segédtitkára lesz, illetve kettő kivételével minden tartományi titkárság munkájában részt vesz. Pásztor István, elnök, Tartományi Képviselőház (VMSZ): „Amit ki kell emelni a koalíciós tárgyalások eredményeként: ahogy megnőtt a Vajdasági Magyar Szövetség támogatottsága a tartományi választásokon megközelítőleg úgy fog növekedni a Vajdasági Magyar Szövetség szerepvállalása, mozgástere és lehetőségrendszere a kormány struktúráján belül.”

Pásztor István elmondta azt is, hogy ő jelenleg semmilyen jelét nem látja annak, hogy az újonnan megválasztott tartományi kormány ne tudjon négy évig működni. Hozzátette: szerinte a vajdasági kormány elsődleges prioritása a napi aktuális kihívások megválaszolása lesz.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír