Ugrás a tartalomra

Megújulhat a szabadkai Városi Könyvtár

Megújulhat a szabadkai Városi Könyvtár

– Közbenjárásom eredményeként 18 millió dinárt nyert Szabadka Városa a szerbiai Államigazgatási és Önkormányzati Minisztérium pályázatán a Városi Könyvtár épülete homlokzatának felújítására – jelentette be Facebook-bejegyzésben Dr. Pásztor Bálint, a szabadkai városi képviselő-testület elnöke, köztársasági képviselő.
Mint megjegyezte, a Raichle Ferenc által tervezett neobarokk épület 1896 ősze óta dísze a városnak. A Városházánál is régebbi épület eredetileg a Nemzeti Kaszinónak adott otthont, 1953-ben költözött ode a Városi Könyvtár.

A Városháza tornya mellett, talán a könyvtár épületének atlaszai juttatják leginkább kifejezésre a szabadkaiságot.
– Amikor november elején az egyik Atlasz-szobor megrongálódott, elkezdtünk források után kutatni a felújításra. Pályáztunk a szerbiai Művelődési Minisztériumnál, valamint az Államigazgatási és Önkormányzati Minisztériumnál is. Személyesen beszéltem Marija Obradović miniszter asszonnyal, arra kérvén, hogy az ország legrégebbi könyvtára épületének felújítása jelentsen prioritást. A megítélt mintegy 150 ezer eurónyi támogatás elegendő a homlokzat központi oldalának felújítására – összegezte Pásztor Bálint.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó online
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen