Ugrás a tartalomra

Megtartották a IX. Firigyháziak Találkozóját

Megtartották a IX. Firigyháziak Találkozóját

 A járványhelyet miatt kicsit másképp, de mégis megtartották vasárnap a IX. Firigyháziak Találkozóját.

A Szent Mihály-napja alkalmából szervezett eseménynek idén is a helyi Ricze-emlékház adott otthont. A településről elszármazottak és a kilátogatók szentmisével és kultúrműsorral ünnepeltek.

Felpezsdült az élet vasárnap Firigyházán. A falu fennállásának 764. évfordulóját ünnepelték az egybegyűltek és megtartották a Szent Mihály-napi búcsút is. A településről elszármazottak is ellátogattak az eseményre.

László Mária gyermekkorában Firigyházán élt és jól emlékszik még arra, hogyan ünnepelték a búcsút egykor az észak-bánáti kis faluban: „Én csak a jót tudok mondani. Akkor tiszta fehérre bemeszeltünk Szent Mihályra, gyönyörűen el volt húzva a fal alja. Ilyenkor a kacsapecsenye már készen volt, a finomnál finomabb pörköltek. Nagyon szép volt.”

A rendezvény hagyományosan szentmisével vette kezdetét, amelyet az idei évben Pethő László ezüstmisés plébános celebrált. Ezután megkoszorúzták Kuppis József egykori falusi jegyző és néptanító, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hadnagyának tiszteletére állított emléktáblát.

Számos önkéntes vett részt az esemény szervezésében - mondta Újhelyi Nándor, a törökkanizsai Községi Képviselő-testület elnöke: „Nagyon fontos az, hogy nem csak egy rendezvényt szervezünk, hanem egy olyan lehetőséget, amely összekovácsolja az itt élőket, illetve azokat, akik valamikor itt éltek, tehát az elszármazottakat. Nagyon fontos, hogy több 10 személy részt vett például az előkészületekben is, tehát önkéntes munkáról is beszélünk és valójában ez is lenne a legfőbb célja, hogy közösen próbáljunk túl lenni azokon a nehéz pillanatokon, azokon a nehéz időkön, amelyeket a sors elénk hozott.”

Egy kis közösség nagy ünnepére gyűlnek össze ilyenkor Firigyházán, hiszen a búcsú megtartása a szülőfaluhoz való kötődést és az ismerős tájba való visszatérést jelenti - hangsúlyozta Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke: „Ezen a tájon, a gyakran távozók és a ritkábban hazajövők világában úgy gondolom, hogy évente legalább egyszer érzi az ember, hogy a fölnevelő tájba vissza kell jönnie családtagokkal, rokonokkal, ismerősökkel, az itthon maradt közösséggel találkozni, egy kicsit elmélyedni, átgondolni mindazt, amit az ember úgy érez, valahol a nagyvilágban, vagy akár ha itthon van a szomszédos városban is, hogy jó itthon lenni.”

Az eseményt szavalatokkal színesítették, majd a törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesület népdalkórusának és a Tiszavirág néptánccsoportjának alkalmi műsora zárta az alkalmi összeállítást.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV