Ugrás a tartalomra

Megnyílt az Expo Mezőgazdasági és Gazdasági kiállítás Topolyán

Megnyílt az Expo Mezőgazdasági és Gazdasági kiállítás Topolyán

 Több mint 250 termelő, vállalkozó mutatkozik be a standokon Vajdaságból és Magyarországról.

Szakmai előadások, konferenciák, kerekasztal-beszélgetések segítik a gazdákat az agrárium és a vállalkozások témakörében a fejlődésben, valamint az üzleti kapcsolatok kiépítésében. A látogatókat három napon keresztül színes program várja Topolyán a piactéren.

A legmodernebb mezőgazdasági technológiákkal is megismerkedhetnek azok, akik kilátogatnak a topolyai Expóra, például a drónokkal történő permetezéssel. Pletikosić Árpád, kiállító, Orom: „Talán a legnagyobb problémája a mezőgazdaságnak: a megfelelő pillanatban hatásosan lepermetezni az adott kultúrát. Itt tudunk óriási segítséget nyújtani akár szolgáltatás jelleggel, mint ahogy eszközök beszerzése mellett is.”

A kisvállalkozók is teret kaptak az Expón, közös standon mutatkoztak be. Vanyúr Gabriella, titkár, Topolya Község Vállalkozóinak Általános Egyesülete, Topolya: „Az elmúlt 10 évben a vállalkozók felismerték a lehetőségét a kiállításnak, mivel akkor 6 vállalkozó állította ki termékeit illetve szolgáltatásait, a szórólapját, névjegykártyáját, az idei kiállításon pedig 52 vállalkozónk vesz részt a tagjaink közül.”

Helyi termékek, házi manufaktúrák, kézművesek, biotermelők mutatják be gazdag kínálatukat, többek között lekvárokat, sajtokat, borokat és pálinkákat is kóstolhatnak a vendégek. Slingár Irén, elnök, Topolyai Termelők Egyesülete: „A kiállításnak ez is az egyik célja, hogy a kistermelőket bemutatni, nekik lehetőséget biztosítani, ezt általában le is pályázzuk, hogy nekik ingyen tudjuk ezt biztosítani, mert tudjuk azt, hogy nekik bármilyen költség nagy költség.”

Nemcsak Topolya község, hanem a régió is mezőgazdasággal foglalkozik, az Expo találkozási pont szakmai fejlődési lehetőség - mondta beszédében Kislinder Gábor polgármester-helyettes. „A továbbiakban is arra kell bennünket, hogy sarkalljon, hogy többet áldozzunk, többet próbáljunk a költségvetésből kiválasztani, hogy minél többet támogassuk a mezőgazdasági termelőket, azt gondolom, hogy amit az önkormányzat a költségvetésben előlát a termelők támogatásával.”

A tartományi mezőgazdasági titkárság pályázatai 2022-ben majdnem 10 milliárd dinárt tettek ki. Két év kihagyás után a mezőgazdasági kiállításokat létrejöttét is támogatják. Közel 2500 bejegyzett gazdaságot támogatnak idén is - mondta Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes. „Az idei évben a szárazságnak a hatásait próbálja a titkárság valamilyen módon enyhíteni és úgy mint az elmúlt évben, az idei évben is az öntözőrendszerek támogatása az, ami a leghangsúlyosabb a mezőgazdasági titkárság támogatási vonalain, de ugyanúgy emellett kapcsolható eszközök támogatása, fiatal gazdák támogatása, gyümölcsészetben, szőlészetben dolgozók vagy állattenyésztésben dolgozók támogatása is hangsúlyos szerepet kapott.”

A topolyai Expo programját a hétvégén kerek-asztal beszélgetések, konferenciák, családi és gyerekfoglalkozások, tombola, termékkóstoló, recept- és pálinka-verseny, valamint tombola színesíti.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír