Ugrás a tartalomra

Másfél milliárd jégvédelemre

A hatalom indokoltnak, az ellenzék meggondolatlannak tartja a vajdasági kormány költekezését
Másfél milliárd jégvédelemre

Jégvédelmi rendszerek fejlesztése érdekében újabb 1,4 milliárd dináros kölcsön felvételéről hozott csütörtöki ülésén döntést a tartományi parlament. A képviselők támogatták a kormány ezzel kapcsolatos javaslatát: a következő három évben automatizált jégelhárító rendszert vezetnek be a bajsai és a számosi állomásokon, mindkét befektetés értéke 700–700 millió dinár. Tavaly a tartomány már felvett egy ennél is magasabb, 2,4 milliárd dináros hitelt, így a tegnapi ülésen ezzel kapcsolatban is új döntést kellett hozni: kérelmezték a hitelezőtől a teljesítési határidő kitolását, mert a korábban meghatározott időpontig nem készült el a projektumok finanszírozási része. Ez a csaknem két és fél milliárdos kölcsön egyébként a Kamenica 3 kórházkomplexum daganatos megbetegedések vizsgálataival foglalkozó részlegének a felszerelésére, továbbá a Fruška gora-i jégvédelmi rendszer fejlesztésére vonatkozott.

Mint az dr. Bagi Boján, a Vajdasági Magyar Szövetség frakcióvezetője újságíróknak adott nyilatkozatában elmondta, a tavaly felvett kölcsönből 1,8 milliárdot költenek a Kamenica 3-ra, s 600 milliót a jégelhárításra. Eddig csupán 500 milliót használtak fel, ezért október 31-éig kértek halasztást most a pénzintézetektől. Bagi elmondása szerint a teljesítés késése a pandémiának, s az az által okozott nehézségeknek tulajdonítható, mindenképp új határidő kijelölésére volt szükség.

Bagi Bojan egyébként arról is tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy Korponai Lívia VMSZ-képviselő, más tisztségbe lépése miatt lemondott a parlamenti mandátumáról, helyét a frakcióban ezentúl Hugyik Karolina tölti be. A parlament egy másik VMSZ-es képviselőt, Kovács Károlyt nevezte ki a mai ülésén a tartományi adminisztratív bizottság alelnökévé.

Most már hetvenmillió euróra növekedett a Tartomány adóssága, s ezt a tényt megengedhetetlennek nevezte Đurađ Jakšić szerb radikális párti frakcióvezető. Azt mondta, nem a beruházások ellen van kifogása pártjának, hanem az ellen, hogy a tartomány mindegyiket hitellel finanszírozza ahelyett, hogy a költségvetési forrásokat használná fel a célok megvalósítására. Már sokadszor kifogásolta, hogy a vezetőség több mint 40 millió eurót költött a Vajdasági RTV lebombázott székházának a felújítására. Indokolatlan projektumnak, pénzfecsérlésnek nevezte a befejezett építkezést. A többi ellenzéki párt is a kölcsön felvételét bírálta, s közölték, ebből is látszik, milyen ingatag lábakon áll a tartomány finanszírozása.

Nincs joga bírálni a jelenlegi vezetőség kölcsönök felvételével kapcsolatos döntéseit az ellenzéknek – mondta reakciójában Saša Levnajić szerb haladó párti frakcióvezető-helyettes. Úgy fogalmazott, hogy a 2016 előtti vezetőség, a Demokrata Párttal az élen, olyan projektumok miatt adósította túl a tartományt, amelyek soha meg sem valósultak. Egyszerűen visszaéltek az adófizetők pénzével, elherdálták azt – állapította meg. Közölte, a jelenlegi adminisztráció valóban indokolt, a polgárok érdekeit szolgáló elképzelések megvalósítása érdekében dönt csak hitel mellett.

Csikós László VMSZ-képviselő a felsőoktatási és tudományos tevékenységgel foglalkozó projektumok támogatásáról szóló napirendi pont megvitatása során és a médiának nyilatkozva is hangsúlyozta, dicséretre méltó, hogy a tartomány nagy figyelmet szentel a kisebbségi anyanyelvű oktatás megőrzésének, s hogy nem szűntek meg kisebbségi tagozatok, és a felsőoktatási intézményekben sem romlottak tanulási lehetőségek. Jó alapja ez annak, hogy az Európa Kollégium révén tovább növekedjen az Újvidéken tanuló magyar diákok száma.

A VMSZ másik képviselője, Pirkov Ilija a természetvédelmi kérdések megvitatásakor közölte, hogy a VMSZ számára rendkívül fontos kérdést jelent a környezetvédelem, annak fejlesztése, szemtanúi lehetünk ugyanis, hogy a mindennapokban egyre több olyan gond jelentkezik, amely a környezetvédelemben megmutatkozó mulasztások miatt alakul ki.

A képviselők számos területrendezési tervet is megvitattak és elfogadtak. Az ülés napirendjén összesen 17 téma szerepelt, melyek közül kétségkívül a korábban említett adósságvállalás váltotta ki a legnagyobb vitát.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, v-ár
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen