Ugrás a tartalomra

Magyar közigazgatási államtitkárok látogattak Szabadkára

Magyarország minisztériumainak közigazgatási államtitkárai tegnap este látogatást tettek Magyarország szabadkai főkonzulátusán. Este Palicson vajdasági politikai vezetőkkel is találkoztak.

Bába Iván, a magyar Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára Palicson elmondta, kiemelt figyelmet szentelnek a vajdasági magyarság jogainak, köztük a Magyar Nemzeti Tanács jogainak. „A vajdasági magyarság jogosítványai, lehetőségei, politikai jogai nyilvánvalóan nem csorbulhatnak. Tehát az a törekvésünk, hogy egy olyan döntés szülessen, amely nem csökkenti a Nemzeti Tanács jogait” – emelte ki Bába Iván.

A másik kiemelt téma a jövő évi magyarországi választások volt. Azok a kettős állampolgárok, akiknek nincs Magyarországon bejegyzett lakcímük, levélben szavazhatnak a 2014-es választásokon. A közelgő választásokat komoly felkészülés előzi meg, amely a találkozón megkezdődött.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke elmondta, az államtitkárokkal a nemzeti tanácsi választásról is beszéltek. „Ez a mi számunkra nagyon fontos akció, a magyar kormány számára is nagyon fontos akció.

Ez azt eredményezi, hogy azzal az állampolgársági joggal, amelyet a kettős állampolgárság jelent, a vajdasági magyar polgárok élni fognak. Ebben fogunk mi nekik segíteni. Beszéltünk a következő évi választásokról. Nemcsak a magyarországiról, hanem a nemzeti tanácsiról is.”

Bába Iván, a magyar Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára elmondta, várakozásai szerint 2014-ben várhatóan több tízezer kettős állampolgár vesz részt a magyar választásokon.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír