Ugrás a tartalomra

Maglai: Nem tudják igazgatni Szabadkát

 

Az önkormányzat kilenc hónapjának mérlegéről beszélt a VMSZ-es helyi politikus

Maglai Jenő, a Vajdasági Magyar Szövetség szabadkai szervezetének elnöke mai sajtótájékoztatóján értékelte az önkormányzat 9 hónapos munkáját, az elért „eredményeket”. Mint mondta, az elmúlt negyven évben egyszer sem fordult elő, hogy olyan magas legyen a munkanélküliek száma, mint most, és a lakosság szociális helyzete is katasztrofális. Az elmúlt időszakban több száz család megélhetése vált kérdésessé, több üzem, például a Fidelinka Rt. ment tönkre. 
Mint ismeretes Szabadkán a VMSZ-t januárban zárták ki a városi hatalomból, azóta ellenzékből politizál a párt.

Maglai szerint: a VMSZ az egyetlen komolyabb ellenzéki párt a városi képviselő-testületben, hiszen a Szerb Listát már korábban „szétverte” a Demokrata Párt (a 13 képviselőből 4 maradt), a VMDP-t pedig, amióta szerves részét képezi a hatalomnak, nem lehet ellenzéknek nevezni. A Demokrata Párt (DS), az Európai Szabadkáért koalíció az elmúlt időszakot arra használta fel, hogy saját pozícióját megerősítse a városi hatalomban, és a közügyek intézésére semmit, vagy nagyon keveset fordított.

Maglai szerint a DS, a teljes hatalom megszerzése érdekében képviselőcsoportokat vásárolt meg úgy, hogy azok legközelebbi rokonait, hozzátartozóit pályázat nélkül jutatta munkához, helyezte el közvállatokban jól fizető munkahelyekre. Nem felelt meg a valóságnak az az állítás, miszerint a VMSZ a kerékkötője a fejlődésnek (ezzel az indokkal zárták ki a VMSZ tanácsnokait a Városi Tanácsból), az eltelt kilenc hónap bebizonyította azt, hogy az Európai Szabadkáért koalíció teljesen alkalmatlan a város vezetésére. „A VMSZ mélységesen csalódott, hiszen a sok-sok ígéretből semmi sem teljesült. Nap mint nap azzal kell szembesülnünk, hogy az adott szót folyamatosan megszegik. Korábban még arról beszélt az önkormányzat, hogy 280 millió dinár értékben aszfaltoznak le utcákat. Ebből semmi nem teljesült. Úgy tűnik a párt- és egyéni érdek fontosabb, mint a polgárok érdeke. A két új közvállalat – Park Palics, és Ipari és Technológiai Parkok Közvállalat, ahova 15-17 embert vettek fel, és akik közpénzből kapják a fizetéseiket – létrehozása teljes mellényúlás volt. Tavasszal még arról beszéltek, hogy felújítják Palicson a Női strandot, a parkot, nos ezek a beruházások elmaradtak, a Nagyterasz felújítása abbamaradt” - emelte ki Maglai. Például a város központját közel ötven éve elcsúfító betonkolosszust az ígéretek ellenére nem bontották le, és továbbra is rondítja a várost. A polgármesternek nem sikerült peren kívüli megegyezésre jutnia. Mindemellett a népszínház építése leállt, Palicson az elmúlt néhány hónapban – az ígértek ellenére – semmit nem fektettek be, a Városi Sportcsarnok új részének építése nem halad, a Városi Medence projektje szintén szünetel, nem készültek el a Gyermekszínház felújításai sem, és a helyi közösségek is siralmas helyzetben vannak, a villanyáramot sem tudják sok esetben kifizetni. Központi homokbányát nem hoztak létre, és így több százmillió dinártól esett el az önkormányzat, helyette egyes nyerészkedők tömik meg zsebeiket. A kommunális rendőrséget sem hozták létre, holott volt időszak, amikor sokat beszéltek erről. Közpénzből luxusautót vásárolt az önkormányzat. Természetesen voltak „sikertörténetek” is: például több hónapos huzavona után sikerült befejezni a Zoran Đinđić-teret, sajnos a mai napig nem tudni, hogy mire költötték azt a 47 millió dinárt, amennyibe az beruházás került. A városi Mezőgazdasági-Fejlesztési Alap körül kialakult botrányról, pedig hallgat az önkormányzat, holott a nyomozás már tart, állítólag több millió dinárnak nyoma veszett. Maglai botrányosnak tartja azt, hogy az Y-ág, azaz a nyugati terelőút építéséhez nincs meg minden engedély, mint kiderült, a kisajátításról szóló végzést több százan nem kapták meg, holott a munkálatok már nagyban folynak. Felháborító az is, hogy az önkormányzatnak nincs 4 millió dinárja a népkonyhára, befektetők támogatására van szükség annak beindítására.

Kissé érthetetlen, hogy miért nem fejlődik a város, noha a Demokrata Párt köztársasági, tartományi és városi szinten is a legnagyobb hatalommal bír. Maglai szerint mindez azt mutatja, hogy a DS-nek Szabadkán nincsenek olyan szakemberei, akik sikeresen tudnák vezetni ezt a várost.

Vajdaság Ma

Többi hír