Ugrás a tartalomra

Legyen béke, szabadság és egyetértés

 

Szerte Vajdaságban megemlékeztek az 1848-as forradalom és szabadságharc 162. évfordulójáról. Megkoszorúzták a két köztéri Kossuth-szobrot: a bánáti Magyarittabén és a bácskai Bácskossuthfalván. Ez utóbbi rendezvényen Pásztor István, a VMSZ elnöke is beszédet mondott: ,,A vajdasági magyarság egymásba kapaszkodva fel tud emelkedni, meg tudja teremteni annak a lehetőségét, hogy sikeres része legyen egy sikeres nemzetnek’’

Ökomenikus istentisztelettel kezdődött ma délután Bácskossuthfalván a március 15-ei ünnepség. A misét Th. Mgr. Dolinszky Árpád evangélikus szuperintendens, Móricz Árpád bácskossuthfalvi református lelkész, és ft. Tóth József bajsai plébános celebrálták. Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Varga Imre, Magyarország belgrádi nagykövete, Bábity János szabadkai konzul, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség, Egeresi Sándor, a tartományi parlament, Józsa Lszló, a Magyar Nemzeti Tanács, Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselői.

Az egyházi szertartást követően a Kossuth-szobor előtti téren alkalmi műsor keretén belül emlékeztek meg az 1848-49-es szabadságharcra. Az ünnepségen baranta bemutatót tartottak, de fellépett a helyi Cimborák és a topolyai Cirkalom néptáncegyüttesek is. Fazekas Róbert, a bácskossuthfalvi helyi közösség tanácsának elnöke ünnepi köszöntőjében elmondta, hogy az 1848-49-es forradalmárok megváltoztatták a történelem menetét, mert közös tűz lobogott bennük.

Varga Imre, a Magyar Köztársaság belgrádi nagykövete köszöntőjében az elmúlt néhány nap élményeit osztotta meg a vendégekkel. ,,Az elmúlt három napban az a megtiszteltetés ért, hogy Sólyom László köztársasági elnök urat kísérhettem Vajdaság-szerte. Mindenütt közösen ünnepeltük március 15-ét, és azt kell, mondanom rendkívül magasztos, olykor torokszorító pillanatokat éltünk át… Ma a szabadságot ünnepeljük. Meg kell tanulni élni a szabadsággal, olyan új lehetőségek vannak a vajdasági magyarság előtt, amellyel nem élni vétek volna. Az elmúlt napokban örömmel tapasztaltuk azt – és ezt köztársasági elnök úr is többször megfogalmazta – hogy ez a közösség felnőtt a feladathoz, komolyan veszi önmagát, és élni akar azokkal a lehetőségekkel, amelyeket az ő hozzájárulásával teremtettek meg ebben az országban’’ – fogalmazott Varga Imre nagykövet, majd hozzátette, hogy a szabadság egyben felelőség is.

Pásztor István a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke az elmondta, hogy Vajdaságban több mint 50 helyszínen tartanak megemlékezést az 1848-49-es szabadságharc és forradalom emlékére. ,,Nem elsősorban a szobor, a szobrok, a kopjafák miatt jön össze évről évre több ezer magyar ember ezeken a helyszíneken, hanem a mindnyájunkat összekötő közös magyarságtudat miatt. Közös történelmünk okán ugyanazt a bánatot és örömet, keserűséget és büszkeséget ültette belénk a sors… Mitől olyan szent március 15-e? Attól, hogy a szabadság, a függetlenség és az európai demokrácia értéke mentén nemzetté vált a nép. Mindannyiunk számára, 162 év elteltével még ma is aktuális a kérdés, nevezetesen az, hogy mit kíván a magyar nemzet? A válasz egyszerű, apellátát nem tűrő: legyen béke, szabadság, és egyetértés. Bizonyos vagyok abban, hogy egységes 12 pont nélkül, egységes közösségi akarat nélkül nincsen sikeres nemzet. A sikeresség pedig nem a dicsőség miatt fontos, hanem a talpon maradásért, a boldogulásért. Bármit is állítanak az önmagukkal meghasonlott janicsár szerepre fogott hazug próféták az egyéni és közösségi boldogulás, és talpon maradás együtt, kéz, a kézben jár – mondta Pásztor. A VMSZ elnöke ünnepi köszöntőjében elmondta, hogy országunk sikerességéhez megkérdőjelezhetetlen érdek fűzi a közösséget. A vajdasági magyarság egymásba kapaszkodva fel tud emelkedni, meg tudja teremteni annak a lehetőségét, hogy sikeres része legyen egy sikeres nemzetnek. Ennek egyik ékes bizonyítéka a magyar választói névjegyzék, amely idő előtt elkészült.

Az ünnepi beszédek elhangzása után felcsendült a Szózat, majd a vendégek elhelyezték az emlékezés koszorúit a Kossuth-szobornál.

Tomek Viktor

Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen