Ugrás a tartalomra

A legszebb elnöki napok

 

Sólyom László elvárása: Ne egyetlen párt határozza meg a nemzeti tanácsot

Szombaton délelőtt Sólyom László köztársasági elnök ellátogatott az Apáczai Diákotthonba, ahol kifejtette, szerinte a kollégiumnak nagy szerepe van abban, hogy enyhítse a fiatalok anyagi nehézségeit, hiszen viszonylag alacsony áron tud biztosítani számukra szállást, tanulási lehetőséget. Nagy Margit , a kollégium igazgatója Sólyom látogatásáról elmondta, hogy többek között a magyar egyetem és az egyházi iskolák hiányával kapcsolatos kérdéseket is megvitatták.

Egeresi Sándor, a Tartományi Képviselőház elnöke szombaton a vajdasági parlamentben fogadta Sólyom Lászlót. A találkozó után Egeresi Sándor lapunknak a következőket nyilatkozta:

– Jelzésértékű ez a látogatás. Szerbia és Magyarország, Vajdaság és Magyarország együttműködését, kapcsolataink ápolását és fejlesztését hivatott megcélozni. Az elnök úr kérte, hogy tájékoztassam az aktuális tartományi kérdésekről, amire én elmondtam, hogy a vajdasági statútum szavatolta jog és hatáskörök tartalommal való feltöltésének az idejét éljük az év eleje óta. Az a gondunk, hogy ez a folyamat nagyon lassan halad, aminek az oka anyagi eredetű. Pozitívumról is be tudtam számolni: mivel az elnök úr érdeklődött, hogy milyen információim vannak az incidensekről, elmondtam, hogy 2000 októberétől jó irányban változott a vajdasági nemzeti közösségek, így az itteni magyarság helyzete. Tájékoztattam Sólyom László köztársasági elnök urat arról is, hogy a héten tartottuk meg a Vajdasági Biztonsági Tanács ülését. A nemzeti alapon történő incidensek száma az elmúlt hat évben csökkent, a verbális incidenseké pedig növekedett – hallottuk Egeresi Sándortól.

Sólyom László vasárnapi programjának első pontja az 1942-es újvidéki razzia áldozatai emlékművének megkoszorúzása volt. Ennek jelentősége különösen annak a decemberi államközi megegyezésnek a fényében bontakozik ki, melynek értelmében a két ország tudományos akadémiái olyan testületeket hoznak létre, melyek feladata a második világháború alatt és után történt atrocitások teljes igazságának felderítése lesz.

A Magyar Köztársaság elnöke még a délelőtt folyamán ellátogatott a Vajdasági Pedagógiai Intézetbe, majd a Telep városnegyedbe, elsőként az épülőfélben lévő Európa Kollégium munkálatainak helyszínére, ahonnan a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központba érkezett. Bátori József, a központ elnöke köszöntötte elsőként a rangos vendéget. Az Európa Alapítvány Kuratóriumának elnöke, mgr. Miavecz Béla ismertette az épülő kollégiumhoz kötődő lényegesebb adatokat, s úgy fogalmazott, a mi tizenkét pontunk egyike ez az intézmény, mely 350 leendő értelmiséginek tud majd tanulási lehetőséget biztosítani. Ezután Petőfi múltjáról, jelenéről és jövőképéről tartott előadást Dr. Csáky S. Piroska nyugalmazott könyvtárszakos egyetemi tanár.

A Boris Tadićtyal folytatott vasárnap déli megbeszélése után Sólyom László Tiszakálmánfalvát látogatta meg. Kiss Gyula polgármester, Kalapáti Mihály, a VMSZ helyi szervezetének elnöke és Juhász Andrea, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke üdvözölték a magyar államfőt. Sólyom László a felszólalók által említett megmaradás-kérdésre reagálva elmondta, látva a szórványmagyarság tenni akarását, csak azt tudja mondani: nem kell aggódnunk megmaradásunk miatt, hiszen a magyar addig magyar, amíg igazán az akar lenni, amíg fel nem adja hagyományait. Az elnöki pálya legszebb napjainak nevezte azokat, melyeket a határon túl töltött, az ottani magyarsággal együtt ünnepelve. A nemzeti tanáccsal kapcsolatos aktuális kérdésekre kitérve a magyar köztársasági elnök hangsúlyozta, nem szabad az itteni magyarságnak megengednie, hogy a nemzeti tanács egyetlen politikai párt meghosszabbított karjaként működjön.

Varjú Márta, Virág Árpád