Ugrás a tartalomra

Közös örökség a szerb-román határon

Megnyitották a majdányi régészeti és idegenforgalmi információs komplexumot
Megnyitották a majdányi régészeti és idegenforgalmi információs komplexumot

Csütörtökön délelőtt Majdányon ünnepélyesen megnyitotta kapuit az a régészeti lelőhely és idegenforgalmi információs komplexum, amely egy szerb–román határon átnyúló IPA pályázatnak köszönhetően valósult meg. Az idegenforgalom fejlesztése Bánság határ menti területén Majdány és Parác régészeti lelőhelyek lehetőségeinek kiaknázásával elnevezésű pályázatot két romániai partner és Törökkanizsa Község Önkormányzata valósította meg.

Az ünnepélyes megnyitón jelen volt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Silvia Davidoiu Románia szerbiai nagykövete, dr. Radovan Uverić Törökkanizsa község polgármestere, valamint Pintér Tibor, az Európai Integrációs Minisztérium szaktanácsadója.
Elsőként dr. Radovan Uverić üdvözölte a jelenlévőket és úgy fogalmazott, hogy nagyon fontos intézmény átadójára került sor és mindez jó célt szolgál majd.
Silvia Davidoiu elmondta, hogy öröm számára ez a jelentős esemény. Arra mutatott rá, hogy a Covid után kifejezetten fontos támogatni a turizmust fejlesztő programokat és újra be kell indítani az idegenforgalmat helyi szinten is.

Pintér Tibor arról beszélt, hogy Szerbia és Románia a jövőben is számos IPA pályázatot valósít meg közösen és ez a projekt megőrzi a közösség történelmét, örökségét és fejleszti a turizmust.
Pásztor István megköszönte az elhivatott helybeliek munkáját és abbeli reményének adott hangot, hogy ez egy jó kezdeményezés ahhoz, hogy visszahozzák az életet Majdányra. Elmondta, hogy a migráció miatt az elmúlt öt-hat évben nagy nyomás nehezedett a településre és környékére, így most reménykednek, hogy ezzel az új komplexummal is újra élettel telítődik meg a falu. Hozzátette, nagy öröm számára, hogy ilyen sokan részt vettek a megnyitón és hogy ilyen sokan dolgoztak ezért az ügyért.
A rendezvényen kulturális programmal kedveskedtek a jelenlévőknek, amely során fellépett a Dr. Battyhány Strattman László és a Milan Ajvaz néptánccsoport.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, HAT
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen