Ugrás a tartalomra

Közlekedésbiztonsági szimulátor-központ Szabadkán

Közlekedésbiztonsági szimulátor-központ Szabadkán

 Ünnepélyes keretek között átadták rendeltetésének a magyarországi Reginet Kft. Szabadkai Fióktelepének közlekedésbiztonsági szimulátor-központját, amely a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség nyugat-balkáni támogatása révén valósult meg.

A projekt fő tevékenysége a szimulátoros gépjárművezető-oktatás bevezetése és kialakítása.
Pannon RTV/Tímár Zsolt

A megnyitón bemutatták a közlekedésbiztonsági szimulátor-központot, ahol azonnal ki is próbálhatták, hogyan működik a három teherautó és három személyautó szimulátor. Jó gyakorlási lehetőség kezdőknek, de azoknak is akik már rendelkeznek jogosítvánnyal, nem mindennapi közlekedési helyzetekben gyakorolhatnak.

Barta Eke Gyula, ügyvezető, Reginet Kft.: „Egyrészt ezeknek szól ez a központ, másrészt közlekedésbiztonságban érintett szervezetek számára, ahol olyan gyakorlási lehetőség van, ahol a közlekedés-biztonságot egymásnak is be lehet mutatni, hiszen szimulátor segítségével láthatóvá válik egyes közlekedési helyzetekben, hogy hogy viselkedtem én, hogy viselkedik a másik, ezeket meg lehet nézni, meg lehet mérni a különböző reakcióidőket, hogy a vészfékezési reakcióidőt mérjük.”
 

A nyugat-balkáni beruházási programot 2019 őszén indította el a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium a HEPA közreműködésével.

Jenei Gábor, vezérigazgató-helyettes, HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség: „Összességében euróban kifejezve több mint 80 millió eurónyi beruházás fog tudni megvalósulni úgy Szerbiában, hogy abban a HEPA-nak egy ilyen támogatói közreműködése van. Erre nagyon büszkék vagyunk. A támogatott szakterületek között az élelmiszeripari feldolgozás, az agrárinnováció, a hulladékhasznosítás, az építőipar és a fémipar mellett olyan egzotikus tevékenységek is megvalósulhatnak, mint a Reginetnek a projektje.”
 

Pásztor István, kiemelte, a két ország közötti kapcsolatrendszer építésének köszönhető, hogy a magyar tőkebefektetésre, akár támogatás, akár kihelyezés formájában érkezik, Szerbiában mindenki számára előnyt hozó befektetésként tekintenek.

Pásztor István, elnök Vajdasági Magyar Szövetség: „Mindig az volt a meggyőződésünk, hogy ez a vidék vonzani fogja előbb utóbb az embereket, és nem csak kibocsájtja őket. Az volt mindig a meggyőződésünk és arról beszéltünk, hogy nem csak a mieink jönnek majd vissza, hanem mások is ide fognak jönni, mert ez egy kiszámítható, biztos, jó emberekkel belakott jó vidék.”
 

A Galéria Üzletközpontban megnyílt közlekedésbiztonsági szimulátor-központ mindennap 9-től 5 óráig tart nyitva, de előzetes bejelentkezés alapján későbbi időpontban, sőt hétvégén is fogadják az érdeklődőket.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír