Ugrás a tartalomra
2021.07.06 - 15:56

Kövér László: Vajdaságban jól gazdálkodnak az anyaországi támogatással

Kövér László: Vajdaságban jól gazdálkodnak az anyaországi támogatással

 Vajdasági fejlesztéseket tekintett meg mai programja során Kövér László. Az Országgyűlés elnöke Topolyára is ellátogatott. Itt az épülő Vénusz és a Stadion munkálatait körbejárta, valamint a TSC Labdarúgó Akadémia működéséről is tájékozódott.

Sajnálatos módon a járvány miatt régen nem jártam erre - emelte ki Kövér László topolyai látogatása alkalmával. A magyar parlament elnöke elmondta, kétnapos ittléte során azt tapasztalta, hogy az elmúlt időszak nem viselte meg a vajdasági magyar közösséget. A beruházások is megfelelően haladtak. Ha visszaemlékezünk, hogy milyen helyzetben volt az itteni magyarság 15-20 évvel ezelőtt, és hogy milyen problémák kapcsán kellett Magyarországnak segítenie a vajdasági magyar közösséget, akkor ahhoz képest mára már elmondhatjuk, hogy látványos és figyelemre méltó fejlődésen mentünk keresztül - magyarázta Kövér László.

„Ehhez természetesen kellettek azok az aktív, vállalkozó szellemű, közösségükért tenni hajlandó emberek, akiknek a keze munkája benne van ténylegesen, vagy képletesen minden eredményben. Kellett hozzá az önkormányzati vezetőinknek a működése, kellett a VMSZ, mint politikai háttér, kellett a magyar kormány, hiszen nagyon sok pénz jött a Vajdaságba, hála Istennek, mert volt miből. Különböző fejlesztésekre, beleértve a gazdaságfejlesztési programot is meg az itthon maradást, a szülőföldön való boldogulást segíti elő.”

Kövér László ugyanakkor kitért arra is, hogy a jelenlegi szerb vezetés már évek óta konstruktívan, segítőkészen viszonyul a jó kapcsolatok hosszú távú fenntarthatósághoz, hiszen a magyar közösségek fennmaradását, gyarapodását és fejlődését az garantálja, hogy a szerbek és a magyarok saját szülőföldjükön ráébredjenek arra, hogy összetartozunk, egymásra vagyunk utalva és csak együtt tudjuk a jövőt építeni.

„Bárhol jártunk is korábban vagy most, én azt gondolom, hogy jól gazdálkodtak azzal a segítséggel, támogatással, amit az anyaország adni tudott, úgyhogy ha szabad kicsit talán illetéktelenül többes szám első személyt használni, magamat, magunkat is beleértve büszkék lehetünk arra, amit az elmúlt években együtt elértünk.”

Az Országgyűlés elnöke elmondta: szeptemberben egy nyugat-balkáni házelnöki találkozó lesz, amelyen a visegrádi négyes házelnökök is részt vesznek. Így a V4 és a nyugat-balkáni házelnöki formátumban tudunk majd Európának, az Európai Uniónak üzenetet küldeni arról, hogy nem csak személyes szimpátia diktálja azt, hogy Magyarország elkötelezett támogatója Szerbia integrációjának, hanem ez stratégiai érdek is, olyan biztonsági érdek, ami nem csak Magyarországra és Közép-Európára vonatkozik - magyarázta Kövér László Topolyán.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
2021.09.23 - 13:38
Az elmúlt egy év munkásságát foglalta össze Fejsztámer Róbert, a Vajdasági Magyar Szövetség magyarkanizsai polgármest
Fejlesztések soráról számolt be Magyarkanizsa polgármestere