Ugrás a tartalomra

Kovács Elvira: Fontos, hogy még a formális csatlakozás előtt élvezhessük az EU-tagság előnyeit

Kovács Elvira: Fontos, hogy még a formális csatlakozás előtt élvezhessük az EU-tagság előnyeit

– Újult erővel, tettrekészen vágok bele a 2024-es évbe, közös érdekeinket tartva szem előtt! – tette közzé a Facebookon Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke, aki a belgiumi Namurba utazott, ahol a belga soros elnökség az EU nemzeti parlamentjeinek uniós ügyekkel foglalkozó bizottsági elnöki találkozóját tartja.

Kovács Elvira felszólalásában elmondta, hogy Szerbia 2024-ben is elkötelezett a feladatai teljesítése iránt, folytatja a reformokat. Remélhetőleg közelebb vagyunk a célhoz, ami az ország normalizálása, tette hozzá.

A Vajdasági Magyar Szövetség politikusa szerint fontos, hogy még a formális csatlakozás előtt élvezhessük az EU-tagság előnyeit, például a támogatások, vagy a közös piac tekintetében.

Kovács Elvira kifejezte reményét, hogy Belgium, mint az Európai Unió egyik alapító tagja, és jelenleg elnöklő országa, támogatja Szerbia és a Nyugat-Balkán csatlakozását az EU-hoz.

A Köztársasági Képviselőház honlapja szerint Kovács Elvira rámutatott, hogy Belgium, mint az EU 2024 első felének elnöklője meghatározta prioritásait, ám azok mellé, bármennyire is megfelelőek, fontos lenne hozzátenni az unió bővítésének kérdését, mert az ugyanolyan fontos, mint a többi kijelölt cél. Kovács rámutatott arra is, hogy Szerbia jórészt összehangolta törvényhozását az EU-éval, és emiatt be kellene kapcsolni a közös uniós piacba is. Hozzáfűzte, az elmúlt két évben nagy változások történtek a világban, épp ezért Szerbia folytatni fogja kül- és biztonsági politikájának összehangolását az Európai Unióéval. Egyúttal kifejezte reményét, hogy Belgium, mint elnöklő, és mint az unió egyik alapító tagállama felismeri a bővítési politika szükségességét és megkerülhetetlenségét.

A találkozó további menetében Kovács Elvira kifejtette, hogy sajnos növeli az euroszkepticizmust az a tény, hogy a tagjelölt országok igyekezetét, eredményeit nem mindig ismerik fel, így a Nyugat-Balkán polgárai fokozatosan eltávolodnak az EU-eszmétől. Hangsúlyozta: „végső ideje visszakanyarodni az EU alapvető értékeihez, és emlékeztetni a Nyugat-Balkán polgárait, hogy az EU bővítése nem más, mint beruházás a kontinens jövőbeni békéjébe, fejlődésébe és biztonságába".
 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó
Többi hír