Ugrás a tartalomra

A kormányátalakítás hónapja

Vučić átfogó, mélyreható változásokat jelentett be

Aleksandar Vučić kormányfőhelyettes szerint július 27-éig befejeződik majd a kormány átalakításának folyamata, amelyet – mint közölte – a gazdaság fellendítésére tett célkitűzéseknek kell vezetniük. A kormány alapvető céljait, tette hozzá a keddi sajtótájékoztatón, az erősebb gazdaság megteremtése mellett a jogrendszer fejlesztése jelenti.

Úgy fogalmazott, hogy a stabilitás megőrzésére kell törekedni, s hogy egyik tisztségviselőjük sem számít leválthatatlannak.

– Nem gondolkodom a választások kiírásának lehetőségéről, de nem is zárhatom ki azt. A kormány átalakításának átfogónak, komolynak, mélyrehatónak kell lennie – erre számíthatnak azokat a személyeket illetően, akik az általam vezetett párt tagjai. Éppen ezért, koalíciós partnereimtől is hasonló hozzáállást várok el – fogalmazott Vučić.

Arra a kérdésre, hogy külföldön, mindenekelőtt az Egyesült Államokban ellenzik-e a rendkívüli választások kiírását, Vučić azt mondta, nem tudja és nem is foglalkozik azzal, melyik államnak mi felelne meg, mert ez a kérdés Szerbia belügye.

Azokkal a találgatásokkal kapcsolatban, amelyek szerint a gazdasági és pénzügyminisztérium szétválasztását kérte, elmondta, ilyesmit soha nem vetett fel, mert tiszteletben tartja a koalíciós megállapodást.

Közölte, hogy nem személyesen ő fogja majd megítélni, melyik miniszter hogyan teljesített, hanem az Ivica Dačićtyal és a Mlađan Dinkićtyel folytatott megbeszéléseken vitatják meg, melyek voltak a kormány gyenge pontjai az elmúlt periódusban.

Az Európai Unió Szerbiával kapcsolatos pozitív döntéséről elmondta, hogy azt igazolta: az EU megbízható és fontos partnerként tekint ránk. Hozzátette azonban, hogy saját munkánkból kell megélnünk – az EU-ban szolidaritásra lelhetünk, de könyöradományra nem.

Ezt a tévhitet a szerb társadalom egyik kulcsproblémájának nevezte. Mint mondta, a kormány átalakítását is a munka és a gazdaság fejlesztésének szellemében, s nem a politikai elvek alapján kívánják véghezvinni.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, B92
Többi hír
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP