Ugrás a tartalomra

Konferencija „Evropa manjina: manjinska prava kao ljudska prava“

U Skupštini AP Vojvodine danas je održana konferencija „Evropa manjina: manjinska prava kao ljudska prava“, povodom 16. novembra koji se u svetu obeležava kao Međunarodni dan tolerancije.

Pozdravljajući prisutne goste, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor je naglasio da bez obzira na značaj obeležavanja ovog dana, tolerancija podrazumeva dobro vaspitanje koje ne sme biti jedan dan u godini, nego mora da predstavlja permanentnu vrednost koja se neguje u porodici i u društvu, dobro vaspitanje koje čini čoveka takvim da ne mora da vodi računa o tome šta je tolerancija da bi znao kako da se ponaša.

„Tolerancija je prihvatanje činjenice da nismo svi isti i da to ne sme da bude prepreka za izgradnju normalnih odnosa i za međusobno prihvatanje, nego okolnost koja je deo realnosti i koja nikoga ne odvaja niti razdvaja“, rekao je Pastor.

On je ocenio da je Evropa prostor manjina, jer je kroz istoriju došlo do velikih pomeranja nacionalnih zajednica sa teritorije na teritoriju, tako da je danas isti narod  negde većina, a negde manjina. Pastor je istakao i važnost Saveta nacionalnih zajednica kao tela, ustanovljenog Statutom AP Vojvodine, koje se bavi pitanjima koja u svojoj osnovi imaju različitost nacionalnih pripadnosti, i predstavlja telo koje uravnotežava odnos većine i manjina, te ima nadzornu ulogu nad skupštinskim odlukama.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Nebojša Stefanović rekao je da građani Srbije moraju svakodnevno da budu posvećeni poštovanju manjinskih prava, kako bi u ovoj oblasti jednog dana bili istinski ravnopravan član EU.

 

“Posmatrajući Srbiju, pa i Vojvodinu u prethodnom periodu, ne možemo da kažemo da nije bilo dosta napretka i da smo nezadovoljni onim statusom koji smo postigli za prava manjina”, rekao je Stefanović i dodao da iako Srbija ima pravne i institucionalne okvire protiv diskriminacije,  tolerantnost društva u kome se poštuju različitosti se mora unapređivati, a svi građani imaju pravo da neometano ostvaruju svoja prava.

“Naše opredeljenje je suočavanje sa svim negativnim pojavama koja imaju za cilj širenje mržnje i netrpeljivosti, ali nasilje ne jenjava i ponekad imamo kršenje ljudskih prava. Zato ovaj dan treba da nas podstakne na razmišljanje o toleranciji”, rekao je Stefnović.

Na skupu su govorili i zamenik šefa delegacije EU u Srbiji Adriano Martins, šef Odeljenja za demokratizaciju Misije OEBS u Srbiji Jan Lineburg, kao i poslanici u Evropskom parlamentu Čaba Tabajdi i Kinga Gal.

 

Szerző (Forrás)
skupstinavojvodine.gov.rs
Többi hír