Ugrás a tartalomra

A költéségvetési hiány 150 milliárd dinár

Januártól szeptemberig 150,6 milliárd dináros költségvetési hiányt jegyeztek, a bevételek legjelentősebb növekedése pedig a forgalmi adó alapján valósult meg 23 milliárd dinár értékben – jelentette be a szerbiai pénzügyminisztérium. Mint kifejtik, a konszolidált mérleg hiánya ugyanebben az időszakban 139,6 milliárd dinár volt, s itt szeptemberben pedig 25,3 milliárd dináros hiány valósult meg.

Ebben az időszakban a bevételek összege elérte az 586,6 milliárd dinárt, viszont a kiadások 737,2 milliárd dinárt tettek ki. Szeptemberben a költségvetési hiány újabb 19,19 milliárd dinárral növekedett, az adóbevételek 54,3 milliárdot tettek ki, a nem adóbevételek pedig 6 milliárdot. A legjelentősebb bevételnövekedést az általános forgalmi adó alapján valósult meg, méghozzá 23 milliárd dináros összegben.

A jövedéki adó nyomán 20 milliárd dinár folyt be, s augusztushoz képest növekedett a bevétel összege, mert egyesek szeptember elején törlesztették az augusztusi jövedéki adót. Az egyéb bevételek az elvárásoknak megfelelően valósultak meg.

A költségvetés kiadásai szeptemberben 80,2 milliárd dinárt tettek ki. A kiadási oldalon az előző hónapokhoz képest nagyobb összeget jegyeztek, az eurokötvényekkel kapcsolatos kötelezettségek kamatának törlesztése miatt, ami 6,2 milliárd dinár volt, a Párizsi Klubnak való tartozás törlesztése pedig 2,3 milliárd dinárt igényelt.

A kiadási oldal legnagyobb tételeit a foglalkoztatottak bérei (20,5 milliárd), illetve a kötelező szociális biztosítási intézményeknek való kifizetés (21,6 milliárd) tették ki, továbbá 20,4 milliárdot utaltak a nyugdíj-biztosítási alapnak (PIO), a Köztársasági Egészségbiztosítási Alapnak (RFZO) és nemzeti foglalkoztatási szolgálatnak.

A konszolidált mérleg hiánya a január és szeptember közötti időszakban 139,6 milliárd dinárt tett ki, szeptemberben pedig 25,3 milliárd dináros hiány valósult meg.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, RTS
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt