Ugrás a tartalomra

Kölcsönösen tanítjuk egymást

 

Egeresi Sándor: Stájerország a nemzeti tanácsok választását, Vajdaság az európai uniós politizálást tanulmányozta

Kétnapos stájerországi bemutatkozót rendeztek csütörtökön és pénteken Újvidéken a Tartományi Képviselőházban, amelyet Kurt Flecker, az osztrák tartomány parlamentjének elnöke a következő szavakkal értékelt:

– Megpróbáltuk átadni tapasztalatainkat önöknek, ami különösen hasznos lehet az európai uniós politizálás tekintetében, és igyekeztünk rávilágítani arra, miként kell Brüsszelben lobbizni a tartományi érdekekért. Nekünk már jó ideje van irodánk Brüsszelben, azt kívánjuk önöknek is, hogy minél előbb létrehozhassanak egy ilyen képviseletet. Ezúttal az oktatásra és a környezetvédelmi kérdésre fektettük a hangsúlyt, és a tanácskozás előremutató eredményének tartom, hogy a jövőben az önkormányzataink is felveszik egymással a kapcsolatot, s ezen a szinten is sor kerülhet a szorosabb együttműködésre, illetve tapasztalatcserére.

Egeresi Sándor, a Tartományi Képviselőház elnöke a stájerországi bemutatkozó hozadékáról a következőket nyilatkozta lapunknak:

– Nagy előrelépés történt az együttműködés terén. Hangsúlyoznom kell, hogy Vajdaság idestova hétéves stájerországi kapcsolattal rendelkezik, amely a kormányok közötti együttműködéssel kezdődött, a gazdasági szervezetek és intézmények tapasztalatcseréjével folytatódott, tavaly november óta pedig parlamentek szintjén is működik a közös munka. Eredménynek tekintem azt, hogy lehetőség nyílt a politikai, gazdasági és kulturális együttműködés elmélyítésére, amit ezúttal még az ökológia és a turizmus területére is kiszélesítettünk. Számos lehetőség merült fel a jövőre nézve, azt tartom legfontosabbnak, hogy lehetőség nyílik a vajdasági fiatalok részére, hogy Stájerországban tanulhassanak. Cserelátogatást fogunk szervezni fiatal jogászok, közgazdászok és egyetemi hallgatók számára, akik Stájerország brüsszeli irodájában részesülhetnek képzésben. Erről a kérdésről júniusban fogunk konkrétan dönteni, amikor a vajdasági küldöttség Grazba látogat. Azt is megbeszéltük, hogy a július 25–31-én Topolyán megrendezésre kerülő toleranciatábornak Stájerország lesz a vendégrégiója, s tíz fiatal érkezik tőlük hozzánk.

Kérdésünkre, hogy Vajdaság milyen tapasztalatokat tud átadni Stájerországnak, Egeresi Sándor a következőt válaszolta:

– A nemzeti tanácsokról szóló törvény például szolgálhat nemzetközi színtéren is. Elnök úr nagy érdeklődést tanúsított ezen törvény és annak gyakorlati megvalósulása iránt. Nekünk pedig az európai regionalizmusról és az európaiságról van mit tanulnunk Stájerországtól. Nagy sikernek tartom, hogy a stájerországi és a vajdasági önkormányzatok közötti együttműködést is felvetettük, és már a jövő héten megkezdjük a tárgyalásokat, hogy mely vajdasági önkormányzatok érdekeltek a kérdésben, és szeretnének együttműködni stájerországi önkormányzatokkal.

Varjú Márta