Ugrás a tartalomra

Koalicija ne ukida pravo na sopstveni stav

 

Razgovor - Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, o odnosima sa Demokratskom strankom na republičkom i lokalnom nivou

* Kod glasanja za budžet opšti interes proglašen kao jači od ustavnog principa * U Subotici odnosi odavno zategnuti, pa nije bilo teško naterati „žabu da skoči u vodu“ * Ako smo u sistemu vrednosti relativno bliski, onda smo i osuđeni da budemo jedni drugima partneri

Subotica - Za mene je normalno da se počne razgovarati. Voleo bih da se smire strasti i da razgovaramo hladne glave o onome što se događalo. Jer to što se u dešavalo u Subotici u sali za sednice i van nje, način kako je ishod glasanja proslavljan, nažalost, podseća na momente iz našeg zajedničkog života koji nisu lepa uspomena, kaže Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, povodom nedavnih promena u subotičkoj skupštini, u kojoj je njihov koalicioni partner DS obezbedio novu većinu uz smenjivanje dva člana SVM.

- Doživeo sam te scene kao izliv ogromnog zadovoljstva što se to dogodilo, a mislim da to generalno nije dobro za grad. U Subotici ima dosta problema, a ne vidim da se ovde, kao ni u ostalim gradovima, može napraviti iskorak oslanjajući se samo na jednu političku opciju, nasuprot svih ostalih.

Da li će epilog u Subotici imati odjeka na republičke i pokrajinske koalicione odnose?

- Što se nas tiče sigurno ne, ali ne znam šta koalicioni partneri misle. Sećam se obećanja predsednika Tadića, pred kraj decembra 2009, da će se posle praznika naći mogućnost za razgovore povodom glasanja o republičkom budžetu. Do danas ta inicijativa nije stigla, ali očekujem da se ona ostvari. Mi nemamo želju da destabilizujemo političku scenu, nemamo ambicija da rušimo Vladu i da izazovemo prevremene izbore, niti smo to ikad hteli. I to smo bezbroj puta dosad dokazali. Ostajemo čvrsto na tome, ali to ne isključuje mogućnost da u određenim pitanjima imamo svoj stav, da ga zastupamo i da istrajemo na njemu. To ne znači biti protiv nekoga, već imati stav u odnosu na prioritete, koji nama mogu biti drugačiji nego drugima. Za nas su oni pre svega regionalni i vezani za našu manjinsku zajednicu, ili za manjinske zajednice generalno. Niko ne sme da nam zameri zbog toga.

Mnogi, ipak, subotičke tenzije povezuju sa vašim glasanjem protiv predloga republičkog budžeta?

- Ovo što se trenutno dešava doživljavam kao deo odmazde, kao pokušaj disciplinovanja naše stranke. Pri tom, moramo znati da su u Subotici odnosi prilično zategnuti još od majskih izbora, a ako ćemo biti iskreni, oni su zategnuti u proteklih pet-šest godina. U tom smislu nije bilo teško naterati žabu da skoči u vodu. Ovde je situacija bila takva da se disciplinovanje moglo uraditi u skladu sa ambicijama ljudi iz DS-a Subotice. Ali, nisam siguran da se tu radilo samo o budžetu, nego je možda reč i o tome da je nekima neprirodno da SVM sa malim brojem poslanika, ima svoj stav i da istrajava u tome. Zato se često govorilo u zadnje vreme, i to je za mene frapantno, o „velikom i malom koalicionom partneru“, o „izbornoj volji građana“

Glasanje se ipak tumačilo i kao neka vrsta izdaje?

- Poznato je da naš stav u odnosu na budžet nije nastao u momentu glasanja, nego u parlamentarnoj proceduri petnaestak dana uoči glasanja. Do poslednjeg momenta bili smo spremni, kao i neki naši koalicioni partneri, da nađemo rešenje za problem oko budžetskih obaveza prema Vojvodini - da bi na kraju postalo jasno da tu rešenja neće biti, i da se od toga napravilo krucijalno pitanje, te da će čitava stvar doći do tačke pucanja. I dalje tvrdim da je bilo veoma elegantnih i dobrih rešenja, mi smo ta rešenja i predlagali, ali je i očito da za tako nešto nije bilo spremnosti.

Sve to nije dobro i zbog toga što je na ovaj način dopisana jedna ustavna odredba - proglašen je opšti interes kao jači i veći od ustavnog principa. Mislim da je to ozbiljan problem - ne finansijski ili budžetski, nego načelni. Takvo ponašanje otvara prostor za neke druge loše mogućnosti, da se za svaku zakonsku i ustavnu odredbu može reći: „Pa dobro, to tako piše, ali ima jedan drugi interes koji ćemo mi definisati šta je, i taj će interes biti jači od onog što piše u zakonu i Ustavu, i mi ćemo se ponašati u skladu sa tim.“ Mislim da to nije dobro, jer to nije budžetski problem, već je vezan za pravnu sigurnost društva.

Kako vidite ocene nekih analitičara da je odnos DS prema SVM promenjen nakon što je u republičkoj skupštini našao podršku kod drugih stranaka i poslanika?

- Mislim da odnosi između DS i SVM nisu stvar aktuelnog glasanja nego je to dugoročni interes - svakako naš, ali i Demokratske stranke i države. To je zbog toga što, kako god bilo, i jedni i drugi, po svemu sudeći, dugoročno opstajemo. Ako smo, što se tiče sistema vrednosti, relativno bliski, onda proizilazi zaključak da smo osuđeni da budemo partneri. Ako je to tako, mislim da se nezavisno od parlamentarne matematike glasanja odnosi moraju normalizovati. Ponovio bih da mi ipak želimo da pokažemo dovoljnu dozu samokontrole i da doprinesemo tome da se naši odnosi relaksiraju i nađemo izlaz u kojem neće biti dalje blokade.

Vesela Laloš

Többi hír