Ugrás a tartalomra

Kisebbségi jogérvényesítés az EU-ban és a magyar közösség helyzete Vajdaságban

Elsősorban ezekről a témákról beszélt Gál Kinga és Deli Andor EP-képviselő, valamint Pásztor István a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke Szubjektív című műsorunk felvételén Brüsszelben

Hangsúlyozták: nagy jelentőséggel bír a kisebbségek tekintetében is a május 26-i európai parlamenti választás eredménye. A szerbiai többségi politika és a többségi nemzet nyitottsága a kisebbségi kérdések megoldása vonatkozásában - összehasonlítva a körülöttünk élő más országokkal, ahol szintén jelentős számú magyar él -, ebben a pillanatban sokkal jobb - mondta Pásztor István Brüsszelben. A VMSZ elnöke hozzátette, fontos, hogy a magyar közösséget nem destabilizáló faktorként élik meg.

Pásztor István, elnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „Ami a konkrétumokat illeti, én azt gondolom, az elmúlt években a rendszer felépítése szempontjából, az ügykezelés rendszerének a felépítése szempontjából jelentős eredményeket értünk el.

Ebben, kellő szerénységgel azt kell, hogy mondjam, hogy elsősorban a magyar közösség volt az élenjáró akkor, amikor a kisebbségi akciótervnek az előkészítése történt meg, ami, ha most megpróbáljuk az érintkezési felületeket megkeresni az európai érdekérvényesítés és az otthoni érdekérvényesítés között, akkor mondjuk ez a kisebbségi akcióterv egy érintkezési pont.”Európában igen gyakori az, hogy nem működik az esélyegyenlőség - mondta Gál Kinga. Az EP-képviselő hangsúlyozta: ez egy létező, súlyos gond, és az Európai Bizottság, valamint az Európai Tanács részéről minimális a reakció.

Gál Kinga, EP-képviselő, Fidesz: „Az Európai Bizottság, most már szinte 15 éve elmondható, folyamatosan azzal ver vissza minden egyes kérdésünket, beadványunkat konkrét jogsértésekre, hogy ez nem tartozik az uniós hatáskörbe, ez tagállami hatáskörben van mint a kisebbségvédelem egésze, ugyanakkor máskor, más esetben, ha éppen egyes tagállamot akar vizsgálni, mint jelen esetben Magyarországot, akkor minden további nélkül elővesz mondvacsinált kérdéseket is, amik tagállami hatáskörbe tartoznak. Tehát egy nagyon komoly kettős mércét látunk mi itt.”

Deli Andor vajdasági származású fideszes EP-képviselő szerint nem mindegy, hogy mi történik május 26-án, ugyanis nem mindegy, hogy kik ülnek be az Európai Parlamentbe a tavaszi EP-választás után.

Deli Andor, EP-képviselő, Fidesz-KDNP (VMSZ): „Szükség van a változásra, szükség van arra, hogy olyan emberek kerüljenek ide be, olyan álláspontokkal, olyan nézetekkel, amik valóban ezt az Európát egy jobb irányba, érthetőbb irányba és ugyanakkor a nemzetek számára egy elviselhetőbb irányba viszik, és itt a magyar közösség és itt beszélhetek akár az egész magyar nemzetről is, egy nagyon erős közös érdek fűz bennünket egybe.”

Deli Andor hozzátette, a vajdasági magyar közösségnek most először van lehetősége arra, hogy úgymond beleszóljon az európai szintű politizálásba. Az EP-képviselő hangsúlyozta, bízik abban, hogy a vajdasági magyar állampolgárok élni is fognak ezzel a lehetőséggel.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto